A Szövetség a Változásokért nevű szerb ellenzéki tömörülés módosítja tüntetéseinek célját

A Szövetség a Változásokért (SZP) szerbiai ellenzéki tömörülés változtathat közel három hete zajló tüntetései célján: Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök távozása helyett az előrehozott választások jelenthetik a fő követelést.

Az SZP fő erejét adó Demokrata Párt vezetője, Zoran Djindjics a Blic című belgrádi napilapnak elmondta: október végére kialakul, hogy miként válthatják le Szlobodan Milosevics jugoszláv elnököt, mert létrejön az előrehozott választásokhoz és meghatározott választási feltételeket követelő, kiterjedtebb tüntetésekhez szükséges légkör. Ha az ellenzéki megmozdulások általános népi mozgalommá dagadtak volna, a tömörülés továbbra is radikális követeléseket támasztana. A Demokrata Párt (DS) szerint a polgárok nagy része a változások és Milosevics elnök távozásának híve, így megértek az előrehozott választások feltételei.

Az alacsony részvételi aránnyal zajló tüntetések fő követelésének változása megfigyelők szerint a két fő szerbiai ellenzéki erő, az SZP és Vuk Draskovics vezette, jelentős parlamenti erővel bíró Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) közötti további közeledést jelentené. Ez utóbbi is választásokat követel, de eddig nem szabta azok előfeltételéül az államfő távozását.

Az SZP és az SPO részvételével a szerb ellenzéki pártok a múlt héten megegyeztek a követelt választási feltételek alapelveiben, amelyek közül szintén hiányzik Milosevics elnök előzetes távozása.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(1999. 09. 21.)