Moszkva nem reagált a csecsen elnök béketervére

A csecsen elnök felajánlotta az orosz vezetésnek: elítéli a terrorista akciókat, és közös bizottság felállítását kezdeményezte a politikai rendezés, az illegális fegyveres csoportok felszámolása érdekében. Moszkva azonban válaszra sem méltatta Aszlan Maszhadov béketervét. Eközben az orosz védelmi miniszter nem zárta ki Groznij megtámadását.

Maszhadov az együttműködés feltételéül szabta, hogy Oroszország térjen vissza az 1997 májusában aláírt orosz-csecsen szerződés alapelveihez, szüntesse be a háborús cselekményeket, és vonja ki csapatait a köztársaság területéről. Az orosz vezetés azonban még csak kommentálni sem volt hajlandó a csecsen elnök kezdeményezését.

Maszhadov vasárnap "háborús uszítás" vádjával leváltotta Ahmed Hadzsi Kadirov csecsen főmuftit, akit már korábban azzal gyanúsított, hogy elárulja Csecsenföld érdekeit, s "együttműködik Moszkvával".

Grozniji források szerint az orosz légierő hétfőre virradóra a csecsen fővárostól 20 kilométerre északra lévő célpontokat támadott, s a bombázásnak sok polgári áldozata van.
Orosz források egyelőre nem erősítették meg a légitámadás hírét, csak arról számoltak be, hogy az ingus határnál megsemmisítettek egy megfigyelőállást.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő vasárnap esti nyilatkozatában kijelentette: a feladat nem csak az összes csecsen banda megsemmisítése, hanem "fel kell számolni azokat a feltételeket is, amelyek lehetővé tennék a fegyveres csoportok újjászervezését". Ehhez minden - katonai és politikai - eszközt felhasználnak - mondta Putyin, aki szerint a minimumra kell leszorítani az emberveszteségeket.

Putyin úgy vélte, hogy a csecsen hadműveletek nem okoznak komoly költségvetési problémákat, habár valóban kiegészítő forrásokat igényelnek. Erre azonban fedezetet nyújtanak a többletbevételek. A kormányfő leszögezte, hogy az IMF-fel folytatott tárgyalásokon csak az "igazságos" követeléseket lesz hajlandó teljesíteni Moszkva.

Igor Szergejev orosz védelmi miniszter - aki ugyancsak az RTR orosz állami tévécsatornának nyilatkozott - kijelentette, hogy a csecsenföldi akcióknál "nem az időtényező, hanem a veszteségek elkerülése a legfontosabb". Cáfolta Maszhadovnak azt az állítását, hogy eddig 475 orosz katona halt meg Csecsenföldön, de elismerte, hogy szombaton a szövetségi erők újabb három katonája vesztette életét.
A marsall az orosz veszteségek okát abban látja, hogy nincs elég pénz a kiképzésre békeidőben. A katonák fegyelmezetlensége, a páncélosok vezetőinek gyakorlatlansága sok balesetet okoz. A nem harci cselekmények során bekövetkezett halálesetek így a veszteségek több mint negyven százalékát teszik ki - állította Szergejev.

A miniszter nem zárta ki a Groznij elleni támadást, kijelentve: amennyiben az "igazi" csecsenek kérni fogják, hogy segítsünk megtisztítani a fővárost a banditáktól, akkor ezt meg fogjuk tenni.

(MTI)

Korábban:

(1999.10.07.)