Szarajevói bébi lesz a Föld 6 milliárdodik lakója

Kofi Annan ENSZ-főtitkár jelképesen egy szarajevói babát fog üdvözölni a Föld 6 milliárdodik lakójaként. Többen úgy vélik, hogy Szarajevó választása mögött politikai okok húzódnak meg, azonban az ENSZ egyik szóvivője tiltakozott ez ellen.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár jelképesen egy szarajevói babát fog üdvözölni a Föld 6 milliárdodik lakójaként.
Az a szerencsés baba részesül majd a kiváltságokban, aki hétfő éjfélkor látja meg a napvilágot a szarajevói egyetem szülészeti osztályán.

Egyes hírek szerint azért esett erre a városra a választás, mert több mint 10 ezer szarajevói, köztük 1500 gyermek vesztette életét 1992-95 között Szerbia ostromában. Az ENSZ részéről tagadják ezt a hírt, csak véletlen egybeesésnek nyilvánítják az eredményt.

A szervezet az elmúlt hónapban határozott arról, hogy a D6B napot – amikor a világ népességének száma meghaladja a hatmilliárdot – október 12-én fogják tartani.

Kofi Annan kétnapos boszniai látogatása alatt meg fog látogatni egy szarajevói árvaházat is.
A szervezet főtitkára Rómából érkezik majd Szarajevóba, és onnan Koszovóba fog utazni.

Az ENSZ Népesség Alapja (UNPFA) szerint a világon percenként 5 bébi látja meg a napvilágot. A legtöbb születés Afrikában és Ázsiában van, így a csecsemők többsége szegénységre, analfabétizmusra és betegségre van ítélve, és várhatóan 55 évig fog élni.

Az UNPFA szerint 1960 óta megduplázódott a Föld lakóinak a száma, több mint 1 milliárd ember él a Földön a legalapvetőbb szükségletek kielégítése nélkül.

A Föld lakossága 1987-ben érte el az 5 milliárdos nagyságot.

Az ENSZ 1994-ban arról határozott, hogy 2000-ig 17 milliárd dollárt költ: például családtervezésre, azonban 1997-ig mindössze 10 milliárd dollárt gyűjtöttek össze erre a célra.

Ha az Egyesült Államok és az Európai Unió - mely a szükséges 5 milliárd helyett eddig csak 2 milliárdot adott – nem növeli juttatásait, akkor tovább fog nőni a terhességmegszakítások, a nem kívánt terhességek, az anya- és csecsemőhalandóságok és a HIV-fertőzöttek száma.

Becslések szerint a Föld népessége 2050-re eléri a 8,9 milliárdot, bár más előrejelzések a népességszámot 7,3 milliárd és 10,7 milliárd közé várják.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

A törvény változásai 1973 és1998 között.