1 millió dollárt és 400 munkahelyet követel Nicaraguában egy emberrabló csoport<br/>

Vágólapra másolva!
A kanadai Hemco bányászati vállalat egyik munkatársát és egy katonát raboltak el szeptember 30-án Nicaraguában az Andres Castro Egyesített Front (FUAC) elnevezésű baloldali gerillaszervezet tagjai. Az emberrablók túszaik szabadsága fejében azt követelik, hogy a cég adjon nekik 1 millió dollárt és vegye vissza azt a 400 bányászt, akiket februárban bocsátott el.
Vágólapra másolva!

A kanadai Manley Guarduccit és a nicaraguai Orlando Rochát az ország bányászati régiójából, a fővárostól 350 km-re fekvő Bonanzából rabolták el a gerillák.

A FUAC most azt követeli a Hemcótól, hogy az arany világpiaci árának csökkenése miatt kirúgott 400 bányászt vegye vissza. A kormánytól pedig azt várják el, hogy tartsa be a lázadókkal 1997-ben megkötött egyezményt és vonja ki a hadsereget az Atlanti-óceán partvidékéről.

A Hemco csütörtökön visszahívta összes külföldi munkatársát Nicaraguából és közleményben jelentette be, hogy a továbbiakban nagy mértékben befolyásolja majd működését a kialakult helyzet. A cég szóvivője közölte, hogy ha bezárják a gyárat, akkor további 450 munkás fogja elveszteni a munkáját.

A kormány részéről kijelentették, hogy a túszok szabadon engedéséig nem hajlandók a FUAC képviselőivel tárgyalni.

A nicaraguai rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy a gerillaszervezet vezetője Jose Luis Marenco legalább 15 embert végzett ki 1998 decembere óta.

A szervezet 1997-ben tette le a fegyvert, azonban ismét fegyvert ragadtak, mivel szerintük a kormány nem tartja be megállapodásukat.

Az egyezség szerint a kormánynak támogatnia kellene a leszerelt gerillákat és családtagjaikat az egészségügyi szolgáltatások területén, ezen kívül átképzésben, földosztásban és lakásépítésben kellene részesülniük.

A FUAC a lázadók szélső jobb és bal szárnya között helyezkedett el, amikor a hidegháború idején a szovjetek által támogatott Szandinisták és az amerikabarát Kontrák vívták harcukat.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.



Ajánló:

Országismeretés röviden. (angolul)