A csecsenek szerint október végére várható Groznij ostroma

A Kommerszant Daily szerdai számában a csecsen főváros katonai parancsnoka, Isza Munajev azt mondta, hogy a szövetségi erők várhatóan október végén ostromolják meg Groznijt. A csecsen városparancsnok szerint a tábornokok tanultak a vereségből, így most nem lesz páncélosroham Groznij ellen.

Az orosz gazdasági lapban olvasható: Groznij egyre inkább hasonlít egy frontvároshoz: mindenütt védelmi vonalakat építenek, kitelepítik a polgári lakosságot, az állami intézmények a hadiállapotnak megfelelő rend szerint működnek

Groznij katonai parancsnoka szerint a szövetségi erők egyértelműen a főváros ostromára készülnek. Ezt jelzi, hogy stratégiai magaslatokat foglaltak el Groznijtól északra, a légicsapások az ipari infrastruktúra megsemmisítésére irányulnak, és az orosz tüzérség immár rendszeresen lövi a csecsen fővárost. Isza Munajev emlékeztetett arra, hogy a támadást ugyanazok a tábornokok készítik elő, akik vereséget szenvedtek az előző orosz-csecsen háborúban, s most a visszavágás vágya fűti őket.

Munajev elmondta: a megváltozott taktika lassú előrenyomulással számol, komoly tüzérségi előkészítést követően. Azonban a csecsen erők is más módszerekkel fognak védekezni, és nem adják fel Groznijt, hiszen sokkal több fegyveressel és eszközzel rendelkeznek, mint 1995 januárjában.

A vásrosparancsnok elmondta: saját erőből sikerült megoldani a gázszolgáltatást, az áramellátással viszont problémák vannak, csak a kórházak és más kulcsfontosságú létesítmények kapnak áramot, miután leállították az orosz energiaszállításokat.

(MTI)

Ajánló:

(oroszul)

Korábban:

(1999. 10. 19.)