A gépeltérítő légikalóz pszichikai problémákkal küzd

Az egyiptomi légitársaság gépét kedden Hamburgba térített légi kalóz a harmincas éveiben járó, feltehetően Halef Ahmed nevű iraki férfi volt.

A német ügyészség szerint a gépeltérítő fiatal férfi pszichikai problémákkal küzd. A gépeltérítő állítólag már október elején megpróbált Németországba beutazni, de akkor illegális határátlépése után a németek Frankfurtból visszatoloncolták Törökországba. A férfi személyazonosságának végső meghatározásához a hatóságok még ujjlenyomat-vizsgálatot végeznek.

- Szeretem Németországot, szeretem Steffi Grafot - mondta a férfi Hamburgban, őrizetbe vétele után. A légi kalóz egyiptomi okmányokkal szállt fel kedden Isztambulban az Egypt Air gépére, október elején viszont iraki útlevelet használt. A gépeltérítő, akit bírói döntés alapján előzetes letartóztatásba helyeztek, tizenöt évi börtönbüntetésre számíthat. A fiatal férfi nyomozók előtt azzal indokolta tettét, hogy menedéket akart kérni Németországban.

Az AFP szerint a hamburgi ügyészség meg is adta a menedékjogot. A férfi egy késsel felfegyverkezve térítette el a Boeing 737-500 típusú gépet 48 utassal és hat főnyi személyzettel a fedélzetén nem sokkal azután, hogy a Kairóba tartó járat felszállt az isztambuli nemzetközi repülőtérről.

(MTI)

Korábban:

(1999. október 19.)