Amerika aggódva figyeli a csecsenföldi eseményeket

Amerikai kormányzati illetékesek kedden aggodalmukat hangoztatták az oroszországi csecsen konfliktus elmélyülése miatt. Szerintük Moszkvának politikai párbeszédet kellene folytatnia a csecsen lázadókkal. A külügyi tárca helyettes vezetője, Strobe Talbot szerint a probléma megoldásában együtt kell működnie Amerikának, Oroszországgal.

Borisz Jelcin orosz elnök tájékoztatta Bill Clinton amerikai elnököt az Oroszország Csecsenfölddel kapcsolatos álláspontjáról. Mike Hammer, a fehér házi nemzetbiztonsági tanács szóvivője úgy reagált az üzenetre, hogy Washingtont aggodalommal tölti el a konfliktus elmélyülése és kiterjedése.

Mint mondta, az Egyesült Államok elismeri Oroszország területi épségének elvét, és Moszkva azon jogát, hogy választ adjon a törvényes intézmények elleni támadásokra. Ugyanakkor - tette hozzá - aggodalomra adnak okot a polgári áldozatokról, a menekültek számának emelkedéséről érkező hírek.

Amerika szerint az ellenségeskedések kiújulása az egész kaukázusi térség stabilitását fenyegeti, és kizárólag az építő szellemű politikai párbeszéd útján szavatolható Oroszország, illetve a térség biztonsága.

Hasonló gondolatokat fejtett ki a képviselőház külkapcsolatokkal foglalkozó bizottsága előtt, keddi meghallgatásán, Strobe Talbott amerikai külügyminiszter-helyettes.
Talbott felhívta a figyelmet arra, hogy megfigyelhető az észak-kaukázusi konfliktus veszélyes "nemzetköziesedése", ami alatt azt kell érteni, hogy a Csecsenföldön kívüli támaszpontokról kiindulva tevékenykedő szélsőséges csoportok támogatást kapnak az Arab-félsziget államaiból, illetve Dél-Ázsiából.

"Reményteljes dolog lenne, ha az orosz kormány úgy ítélné meg, hogy az észak-kaukázusi térségben valójában egy globális jellegű fenyegetéssel néz szembe - olyan fenyegetéssel, amely az egész világ civilizált országai és törvényes kormányai ellen irányul" - fogalmazott az amerikai külügyminiszter-helyettes. Szerinte abban az esetben, ha Moszkva felismeri ezt az összefüggést, akkor együtt kell működnie más országokkal, köztük az Egyesült Államokkal, a
problémakör nemzetközi normák szerinti kezelésében.

Talbott egyúttal megragadta az alkalmat, hogy bírálja a kongresszust, amely a külföldi műveletek finanszírozási törvényében 30 százalékkal lefaragta az oroszországi programokra szánt összegeket az október elsején kezdődött új pénzügyi évre. A csökkentett keret arra késztetné a washingtoni kormányzatot, hogy elfogadhatatlan mértékben fogja vissza Oroszországgal kapcsolatos gazdaság- és demokráciafejlesztési programjait, valamint a tömegpusztító fegyverek továbbterjedésének megakadályozását célzó programokat – hangoztatta az amerikai külügyek második számú irányítója.

(MTI)

Ajánló:

Angolul olvashatja a szakadár állam történelmét.

Korábban:

(1999.10.19.)