Az iraki ideggázok hatásai ellen szedett gyógyszer okozhatja az Öböl-háború szindrómát

A Pentagon egyik jelentése szerint az Öböl-háború Sivatagi Vihar elnevezésű hadműveletében részt vevő katonák betegségeit egy gyógyszer is okozhatja. A Pyriostigmine Bromid (PB) nevű vegyi anyagot 250 ezer amerikai katona szedte tabletta formájában, annak reményében, hogy így védekezik szervezetük az irakiak által használt Soman ideggáz romboló hatása ellen. A Koszovóba rendelt angol katonák ugyancsak kaptak a szerből.

Az Öböl-háború veteránjainak ezrei panaszkodnak különböző rejtélyes betegségekről a Sivatagi Vihar hadművelet óta. Fáradékonyak, izmaik fájnak, gyengült a memóriájuk, és nem tudnak aludni.
Sokan közülük úgy vélik, hogy a gyógyszerek miatt nem érzik jól magukat.

A jelentést a Rand Corporation készítette, és úgy tűnik, hogy áttörést hoz az Öböl-háború szindróma elnevezésű betegség okának felderítésében, azonban hivatalos helyekről azt állítják, hogy a gyógyszer és a betegség között semmilyen kapcsolat sincs.

Dr. Beatrice Golumb, a tanulmány szerzője szerint további kísérleteket kell még lefolytatni.
A Pentagon a tanulmányt nagyon komolyan vette.
Bejelentették: a jövőben megvizsgálják a PB-t, mielőtt használnák. Azonban hozzátették, hogy használni fogják abban az esetben, ha valaki Soman-mérgezést kap. Szerintük ugyanis ez az egyetlen esélye annak, hogy a beteg elkerülje a halált. A katonák is ezért kapták ez idáig a szert.

A Pentagon korábban nem vett figyelembe más, a betegségeket okozó lehetőségeket, a trauma utáni stresszt, azt, hogy a katonák égő olajkutak közelében voltak, és azt, hogy az amerikai robbanófejekbe kiégett urániumot is töltenek.

A brit védelmi minisztériumban is ígéretet tettek arra, hogy tanulmányozzák a jelentést.

Ajánló:

A The Times cikke. (angolul)