Clintonból előtörtek a sötét erők a golfpályán

Egy különös, elhagyatott figura tűnt fel a hadsereg és haditengerészet klubházának golfpályáján Washingtonban vasárnap este. Az illető csak vaktában ütögette a labdákat mindenfelé, miközben besötétedett, és elkezdett esni az eső. A The Times szerint mostanában nincs minden rendben az amerikai elnök elméjével.

Clinton 5 évesen
A különös alak nem volt más, mint Bill Clinton amerikai elnök, aki egyre inkább elszigetelt és csalódott ember benyomását kelti. Clinton elnöksége második periódusának végén jár, miközben fokozódik a rosszkedve, és csökken az ereje.

Egyre különösebb viselkedését példázza a múlt vasárnapi eset is.
Már alkonyodott, amikor Clinton hirtelen kijelentette, hogy elmegy egyedül golfozni. Két és fél óráig tartózkodott a felázott pályán, elhagyatottan, a kirendelt testőrök és néhány, ugyancsak elázott újságíró társaságában.

"Vaksötétben játszott" - mondta az egyik ott lévő riporter. "Himbálózott, és vadul ütögette mindenfelé a labdákat."

Clinton golf iránti megszállottsága közismert, de ez a szertelen szóló fellépése önkéntelenül azt a benyomást keltette, hogy elnöksége alkonyán már valami nincs rendben az elméjével - írta a The Times. "Különös, furcsa dolog volt" - idézte a lap a Fehér Ház egyik tisztviselőjét.

Mivel Clintonnak már alig több mint egy éve van hátra a posztján, fokozatosan átengedi a reflektorfényt lehetséges utódjának, Al Gore-nak - a mostani alelnöknek - és feleségének. Ugyanakkor saját ambícióinak gátat szabott a keserű vita a költségvetésről.

Clinton és Lewinsky
A Clinton elleni vizsgálatok - a Monica Lewinsky-ügy, illetve a Whitewater-botrány -, majd a Lewinsky-ügy végének tekinthető nyilvános bocsánatkérés, mind megalapozták az elnök rossz hangulatát - áll a cikkben.

"Időnként rosszkedvűen ébredek" - mondta nagy nyilvánosság előtt Clinton, október elején. "Eszembe jut, hogy mindannyiunk fejében egy kis mérleg van; az egyik serpenyő a világos erőket, a másik lelkünk sötét erőit tartalmazza. Az élet voltaképpen nem más, mint egy óriási küzdelem, hogy ezt a két erőt egyensúlyban tartsuk."

Clinton lelkének sötét erői teljes nagyságukban megmutatkoztak a múlt héten, amikor a szenátus visszautasította a nukleáris kísérletek korlátozásáról szóló egyezmény aláírását. Ez az egyezmény állt ugyanis külpolitikájának középpontjában. Clinton "meggondolatlan partizánakciónak" nevezte a republikánusok döntését.

Az elmúlt néhány hétben Clinton konzervatív ellenfelei, a számára nem szimpatikus média, sőt az FBI ellen is kirohant. Október elején, egy fehér házi piknik alkalmával összeveszett az Investor´s Daily riporterével. Kioktatta az újságírót, hogy nem szabad szlenget használnia a cikkeiben, és felszólította, hogy a jövőben az útmutatásához tartsa magát.

Clinton csalódottsága akkor is nyilvánvalóvá vált, amikor a megrekedt észak-írországi béketárgyalásokról szólva a szemben álló feleket részegekhez hasonlította, akik az erőszak rabjai.

Az elnök dühkitöréseit a lap szerint valószínűleg az okozza, hogy elégedetlen Al Gore kampányával. A jelenlegi alelnök előrelépésének lehetőségére ugyanis Clinton úgy tekint, hogy ezzel a saját történelmi szerepét erősíthetné meg.

Éppen ezért hangosan támogatja Gore-t, aki azonban a múlt hét végén arra utalt, hogy inkább nem venné igénybe Clinton segítségét. Gore ugyanis attól tart, hogy sok szavazó így a Clinton-kormányzat tevékenységének botrányokkal fertőzött folytatóját látná benne.

Clinton a szaxofonnak is nagy rajongója
Clintonnak az is nehézséget okoz, hogy másodhegedűs legyen a politikai ambíciókkal teli Hillary Clinton mellett. Míg erőltetett vicceket mond arról, hogy most neki is be kell lépnie a "hitvesét éltetők klubjába", addig a közvetlen munkatársai azt állítják, hogy fájó irigység tölti el, ha arra gondol, hogy a felesége karrierje akkor kezdődik, amikor az övé éppen jól láthatóan hanyatlik.

Munkatársai azt is mondták róla, hogy Clinton még mindig arra törekszik: valami nyomot hagyjon maga után az utolsó évi tevékenysége alapján is, amiért az utókor majd emlékezni fog rá. Ezért indított a kongresszusban is fokozott harcot a republikánusok ellen. "Még mindig rengeteg ötlete van, és harcra kész" - állította az elnökről egyik bizalmasa, Terence McAuliffe.

Azonban Clinton nyilvános szereplései nem ezt tükrözik. Mostanában minden beszéde siralmas búcsúzáshoz hasonlít, és a Fehér Házba látogató turistákat is úgy fogadja: "Most, amikor időnk lejár …"

Egy New York-i utazása során egy parkőr viccből azt mondta neki: bármikor kaphatna munkát parkőrként. Az elnök azt felelte: "Olcsón tudnék dolgozni, hiszen jó nyugdíjam lesz."

Az egyetlen dolog, amiről Clinton soha nem tudna lemondani: a golf. Azt tervezi, ha távozik a Fehér Házból, rengeteget fog golfozni.

Amikor csuromvizesen bemászott a limuzinba a vasárnapi rögtönzött játék után, kísérői elhárították az újságírók kérdéseit, akik az elnök viselkedésének okait firtatták. Valószínűleg azért, mert ők sem értették Clinton tettét.

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(1999. szeptember 16.)