Fejetlenség Írországban az ápolónők sztrájkja miatt

Írországban több mint 27 ezer ápolónő függesztette fel meghatározatlan időre munkáját, tiltakozásul az alacsony bérek és a kemény munkafeltételek miatt. Dublini jelentések szerint teljes káosz uralta el egy nap alatt az ír egészségügyi ellátást, a kórházak csak a sürgősségi eseteket képesek ellátni, mivel az orvosok végzik a nővérek feladatait is.

A nővérek a múlt héten elutasították a 23 százalékos béremelésre vonatkozó kormányzati ajánlatot. Arra hivatkozva, hogy fizetésük elmarad a többi állami alkalmazottétól, 35 százalékos alapbérnövelést követelnek. A nővérek maguk mögött tudhatják a társadalom támogatását, senki nem lépett fel bírálóan munkabeszüntetésük miatt.

Bertie Ahern kormánya azonban nem hajlandó teljesíteni a nővérek követelését, mert attól fél, hogy azzal aláásná a vállalatvezetők, a szakszervezetek és a kormány által kötött társadalmi megállapodást a fizetések kordában tartásáról. A megállapodásnak kulcsszerepe volt Írország gazdasági sikereiben.
A szakszervezetek azonban egyre inkább úgy érzik, hogy a "kelta tigris" gazdasági forradalmában feláldozták a közalkalmazottakat. Az egyezség újratárgyalása egyébként hamarosan esedékes.

Írország jelenleg 7,5 százalékos gazdasági növekedést mutathat fel - ez az EU-átlag háromszorosa -, az inflációt 1,4 százalékra sikerült leszorítani, a munkanélküliség pedig 5,7 százalékos, vagyis a fele az uniós átlagszintnek.

(MTI)

Ajánló:

Információk az ír egészségügyről. (angolul)