Indonézia második legerősebb pártjának egyetlen tagja sem pályázik az elnöki posztért

Az indonéziai Golkar párt elnökjelöltje Jusuf Habibie - a jelenlegi elnök - szerda reggel visszalépett a választástól. Az ország második legerősebb pártja ezután Akbar Tandjung pártelnököt jelölte, majd pár órával a bejelentés után őt is visszahívták. A Népi Konzultatív Gyűlés szerdai ülésén így három jelölt közül választhatják meg Indonézia új elnökét.

A Golkar párt mindössze két órával a törvényhozás döntő jelentőségű ülésének kezdete előtt jelentette be, hogy visszavonja a jelölést. A párt nem indít önálló jelöltet az elnökválasztáson, és egyelőre még arról sem döntött, hogy kire szavazzon majd a törvényhozás ülésén.

"Senkit nem jelölünk sem az elnöki, sem az alelnöki posztra" - közölte Marzuki Darusman, a párt alelnöke. A Tandjung jelölésének visszavonását firtató kérdésre szűkszavúan csak annyit mondott, hogy a pártelnök azért lépett vissza, mert nem volt esélye a győzelemre.

A Népi Konzultatív Gyűlés Megawati Sukarnoputri (Indonéz Demokrata Párt - Harc), Abderrahman Wahid (Nemzeti Ébredés Pártja) és Jusril Isra Mahendra alkotmányjogász (Növekedési Párt) közül választhatja ki Indonézia új elnökét. Eséllyel csak az első két jelölt indul. Mahendra, akinek a neve eddig nem is hangzott el az államfő-jelöltség kapcsán, maga is valószínűtlennek tartja saját győzelmét.

Jusuf Habibie szerda reggel a rezidenciáján tartott sajtóértekezleten kijelentette: azért nem száll harcba az államfői tisztségért, mert a törvényhozás leszavazta az elnöki tevékenységéről szóló beszámolót.
Az ország jövőjének biztosítása érdekében az új elnöknek "a jónál is jobbnak kell lennie, és úgy tűnik, hogy nem én vagyok a legjobb" - mondta Habibie.
Elmondása szerint nem okozott neki csalódást a törvényhozás döntése, és bízik abban, hogy az államfőjelöltek közül az arra legérdemesebb fogja megnyerni a választást.

A Népi Konzultatív Gyűlés szerdai ülésének kezdetét egy órával elhalasztották, így a képviselők helyi idő szerint csak délelőtt 11 órakor látnak munkához.

Az indonéz törvényhozás szerdán választja meg az ország elnökét, csütörtökön pedig az alelnökét.

A június elején tartott parlamenti választásokon a Sukarnoputri pártja győzött, és ezzel 135 mandátumot szerzett. A kormányzó Golkar párt a második helyen végzett, és 120 képviselőt küldhetett a törvényhozásba.

(MTI)

Ajánló:

Linkgyűjtemény a pártokról.