Ismertté váltak a szeptemberi oroszországi robbantások elkövetői

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat már tudja, kik követték el szeptemberben az oroszországi robbantásokat. Az elkövetők a csecsen hadurak kiképzőtáboraiban készültek fel a merényletekre - állítja a szolgálat szóvivője.

"Az orosz belbiztonsági szolgálat ismeri a szeptemberi robbantások összes tettesét" - jelentette be szerdán Moszkvában Alekszandr Zdanovics, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtószolgálatának vezetője.

Az elkövetők nem csecsen nemzetiségűek, de mindannyian Hattab és Samil Bászájev csecsen hadurak kiképzőtáboraiban készültek fel a moszkvai, bujnakszki és volgodonszki robbantásokra, amelyekben összesen 293 ember vesztette életét.

A biztonsági szolgálat feltételezése szerint a terrorcselekmények irányítója Bászájev és Hattab, valamint egy jordániai vagy szaúd-arábiai állampolgárságú férfi volt, aki már néhány éve Csecsenföldön él.

Az FSZB körözést adott ki egy egyiptomi férfi ellen is, aki gyaníthatóan tavaly decemberben Csecsenföldön 200 ezer dollárt adott át személyesen Bászájev parancsnoknak, hogy a csecsen hadúr megbízottai felrobbanthassanak két moszkvai lakóházat. Az egyiptomi orosz nőt vett feleségül, és üzleti vállalkozása van Moszkvában. Zdanovics szerint "teljesen nevetséges ürüggyel vette fel a pénzt cége számlájáról, nevezetesen, hogy élelmezhesse a böjtölő muzulmánokat".

Az egyiptomi férfi a merényletek után azonnal elhagyta Oroszországot, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen.

Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint Zdanovics sajtótájékoztatóján közölte, hogy az FSZB Dagesztánban letartóztatta Hattab tolmácsát, akinek hordozható számítógépében részletes adatokat találtak a kiképzőtáborokra és a terrorcselekményekre vonatkozóan.

(MTI)

Korábban:

(1999. szeptember 17.)