Maurice Papon önkéntes száműzetésbe vonul

Maurice Papon, az egykori vichyi kormány emberiség elleni bűntettben való cinkosságért 10 évre elítélt tisztviselője, később francia miniszter ügyvédjei révén közzétette, hogy száműzetésbe vonult, mivel nem akar saját semmítőszéki - szerinte előre lejátszott - fellebbviteli perének bábja lenni. A csütörtökön kezdődő tárgyaláson fog eldőlni, hogy az alapfokú, azaz a 10 éves börtönbüntetés azonnal érvénybe lép-e, vagy további tárgyalások lesznek.

A francia igazságügy-miniszter azt mondta: országos és nemzetközi letartóztatási parancsot adnak ki Papon ellen, ha a törvény szerint nem vonul be a börtönbe ügye fellebbezésének csütörtöki tárgyalása előtt.

A 89 éves Maurice Papont tavaly áprilisban hat hónapi per után tízévi börtönre és a 4 millió frankos perköltségek megfizetésére ítélték az emberiség elleni bűntettben való cinkosság vádjával, amiért 1942-44 között a Gironde megyei prefektúra főtitkáraként közreműködött 1400 zsidó Drancyba való deportálásában. A gyenge egészségű Papon - orvosi felmentéssel - a per alatt mindössze három napot töltött a bordeaux-i börtönben, majd szabadlábon vett részt perében.

A csütörtöki semmítőszéki tárgyalás előtt a francia törvények szerint ismét börtönbe kellett volna vonulnia, de ez a jelek szerint elmarad. Egyelőre eldöntendő jogi kérdés, hogy az alapfokú büntetés azonnal érvénybe lép-e, vagy további időhúzó tárgyalások lesznek.

A vádlott ügyvédei a fellebbezés során számos eljárásjogi hibát véltek felfedezni, s - mint azt szerdán közölték - a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnak. A testület korábban már elmarasztalta Franciaországot, amiért olyan törvényt tart életben, hogy a nem jogerősen elítélt vádlottnak börtönben kell kivárnia a végső döntést.

Maurice Papon napokkal korában elhagyta lakhelyét, és most ismeretlen helyen - egyes lapforrások szerint Spanyolországban - tartózkodik, ahonnan fotók érkeztek róla. Szerdán a gironde-i Sud-Ouest napilap közölte Papon levelét, melyben a vádlott kifejtette: úgy döntött, nem vesz részt "az újabb színjátékban", és leszögezte, hogy lelkiismerete tiszta, személy szerint nem tudott ellenállni a náci erőszaknak, s a fennálló törvényes kormány utasításait hajtotta végre.

Ha Maurice Papon börtönbe kerül, ő lesz a második francia állampolgár, aki az emberiség elleni bűntettekért bűnhődik. Eddig csupán Paul Touvier-t, a lyoni milícia vezetőjét ítélték el s börtönözték be, aki 81 évesen, nyolcévi elzárás után 1996-ban halt meg a fegyházban.

(MTI)

Ajánló:

Maurice Papon 1998-as pere

Korábban:

(1999. 10. 04.)