Megkezdődött az engedély nélkül épített zsidó telepek kiürítése

Zsidó telepesek kedd este a Jordán folyó nyugati partvidékén megkezdték engedély nélkül létesített telepeik kiürítését. Ehud Barak miniszterelnök a múlt héten megállapodott a telepesek képviselőivel, hogy lebontanak 12 illegálisan létesített telepet.

A telepesek egyik szóvivője azt mondta: a 827. számú - lakatlan - magaslatról elszállítottak egy víztornyot, és szerdán további telephelyek lesznek kiüríthetők, egyebek közt az ugyancsak lakatlan 804. számú magaslat. Ez utóbbinál kedden a telepesek ellenálltak a kiürítésnek.

Ehud Barak izraeli miniszterelnök a mérsékelt szellemű telepesekkel megállapodott arról, hogy az elkövetkező két hétben felszámolandó tizenkét illegális telep közül a 804-es magaslaton lévő lesz az első, amelyet kiürítenek. A kormány engedélye nélkül létesített összesen 42 telep közül harmincon továbbra is ott maradhatnak a telepesek.

Ezt a kompromisszumot a palesztinok elutasítják. Szerintük a Jordán folyó nyugati partvidékén és a Gáza-övezetben lévő telepek mindegyike jogellenes, és ki kell üríteni.

Izrael és a palesztinok kedden bejelentették: megállapodtak a Jordán folyó nagyrészt palesztinok lakta nyugati partvidéke és a Gáza-övezet közötti szabad áthaladási útvonal megnyitásának végső részleteiről. Az útvonal megnyitását már többször elhalasztották. A tervek szerint a tranzitutat hétfőn nyitják meg.

Az izraeli-palesztin békefolyamat merev beállítottságú izraeli ellenzői arra hívták fel a figyelmet, hogy szélsőséges palesztinok Izraelbe való beszivárgásra és ottani polgári személyek megtámadására használhatják fel az útvonalat.

1993 óta csak munkavállalási engedéllyel rendelkező palesztinok léphetnek be a palesztin ellenőrzés alatt álló területekről Izraelbe.

(MTI)

Korábban:

(1999. 10. 18.)