"Passzív korrupció" a vád Netanjahu ellen

Az izraeli rendőrség szerdán Benjamin Netanjahu volt izraeli kormányfő lakásán tartott házkutatás során legfoglalta a kormányfő ajándékba kapott értéktárgyait.

A házkutatásra a volt kormányfő ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt folyó eljárás keretében került sor. Az izraeli rendőrség négyórás házkutatást tartott Netanjahu lakásában és irodájában is. A rendőrség több tucat olyan értékes ezüst- és aranytárgyat, és festményt vitt magával, amelyeket Netanjahu még kormányfőként kapott, de azokat megtartotta magának mandátumának lejárta után is, ami ellentétes az erre vonatkozó törvényi szabályozással.

A Netanjahu házaspárt "passzív korrupcióval" és közpénzek magáncélra való felhasználásával gyanúsítják. Az utóbbi vádat magánlakásuk felújításával hozzák összefüggésbe, amelyet Avner Amédi vállalkozó végzett. Amédivel szemben az a gyanú, hogy a felújítási munkálatokat ingyen végezte szívességek fejében, valamint, hogy a valóságosnál magasabbnak tüntette fel a felújítás költségtervezetét, amelyet a miniszterelnökséghez be is nyújtottak még a 1999 májusi választások előtt.

(MTI)