Többek között a minszki tüntetések tisztázása miatt utazik Lukasenko Moszkvába

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök csütörtök este Moszkvába utazik, hogy pénteken az orosz dumában megvitassa az orosz-fehérorosz közös államalakulat létrehozását érintő kérdéseket, és nem kizárt, hogy ez alkalommal a vasárnapi minszki tüntetés szétverésével kapcsolatban is tisztáznia kell néhány kérdést.

Lukasenko útjának elsődleges célja a tervezett orosz-fehérorosz unióval kapcsolatos problémák megvitatása, s "nem kizárható" a minszki események áttekintése sem. A nyugati hírügynökségek szerint az orosz alsóház elsősorban a vasárnapi tüntetéssel kapcsolatos kérdések tisztázására hívta meg Lukasenkót.

A dumában nem kapott többséget az az indítvány, hogy elítéljék az emberi jogok durva megsértését Fehéroroszországban, a képviselők többsége azonban megszavazta, hogy hívják meg Lukasenkót pénteki ülésükre az események tisztázása érdekében. Az orosz képviselők ugyanis úgy értékelik: a két ország kapcsolatainak uniós szorosabbra fűzése feljogosítja Moszkvát, hogy közelebbről kísérje figyelemmel a fehérorosz eseményeket.

Minszkben vasárnap mintegy 20 ezer ember tiltakozott egy hivatalosan engedélyezett megmozduláson Oroszország és Fehéroroszország egyesülési terve és Lukasenko tekintélyuralmi kormányzása ellen. A felvonulásnak brutális rendőri leszámolás vetett véget, legalább 150-en megsebesültek, és több ellenzéki politikust is letartóztattak. A fehérorosz hatóságok szerint a Nyugat ösztönözte a megmozdulást, és határozott fellépést helyezett kilátásba a hasonló véres utcai összecsapások megakadályozására.

(MTI)

Korábban:

(1999. 10. 19.)