A kolozsvári polgármester tiltása ellenére félezren vettek részt a magyar nemzeti ünnep alkalmából rendezett fogadáson

A kolozsvári román nyelvű sajtó szombaton rendkívül nagy terjedelemben számolt be a magyar nemzeti ünnep alkalmából rendezett fogadásról, amelyen Gheorghe Funar polgármester fenyegetései ellenére mintegy félezer meghívott vett részt. A kolozsvári polgármesteri hivatal sajtóosztálya ugyanis közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben börtönbüntetéssel fenyegették meg azokat a román állampolgárokat, akik részt vesznek a magyar főkonzulátus fogadásán.

A polgármester "tiltása" és fenyegetőzése épp az ellenkező hatást érte el - állapította meg a Mesagerul. A lap megszólaltatott több román személyiséget, akik elmondták: eredetileg nem gondoltak arra, hogy élnek a meghívással, de Funar közleménye után megváltoztatták döntésüket, mert tiltakozni kívántak a polgármester akciója ellen.

A Masegarul megfogalmazta azt a kérdést is, hogy a polgármesternek van-e joga ilyen formában fellépni a magyar főkonzulátus ellen. A lap idézte Alföldi László főkonzult, aki szerint a kolozsvári polgármester akciói a diplomáciai konfliktus veszélyével járhatnak.

A legnagyobb példányszámú román nyelvű kolozsvári lap, a Monitorul de Cluj arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar főkonzul - elődje gyakorlatától eltérően - nem hagyta szó nélkül a polgármester provokációját, hanem kemény, határozott választ adott.

A lap részletesen ismertette azt a közleményt, amelyben a magyar főkonzul kifejtette: Funar provokációi súlyosan mérgezik a magyar-román kapcsolatokat. Ezért elvárja, hogy a hivatalos román intézmények határozottan fellépjenek a kolozsvári polgármester tudatos, rendszeres, a magyar-román kapcsolatokat súlyosan sértő és a Kolozsvárott együtt élő nemzetiségek közötti gyűlöletkeltésre irányuló tevékenysége ellen.

A magyar főkonzul határozott fellépését üdvözölte Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Markó a Népújság című magyar nyelvű lapnak adott interjújában kiemelte: a két ország minél jobb viszonya mindkét félnek érdeke, de ez nem jelenti azt, hogy a kolozsvári polgármester provokációit jelentéktelen incidensekként kell kezelni.

"Alföldi László közleménye egyértelmű, világos. Erre a román kormánynak és külügyminisztériumnak valamilyen formában válaszolnia kell" – mondta.

(MTI)

Ajánló:

Tegyen egy sétát Kolozsváron!

Korábban:

(1999.10.21.)