A Nemzetközi Roma Szövetség a romáknak külön területet adna Koszovóban

A Nemzetközi Roma Szövetség (IRU) azt javasolja, hogy Koszovóban hozzanak létre külön területet, amely oltalmat nyújt a helyi cigány lakosságnak az albánok támadásaival szemben. A szervezet szerint ugyanis harmadára csökkent a romák száma a harcok után Koszovóban, akik az atrocitások miatt nem is mernek visszatérni.

Emil Scuka, az IRU főtitkára - aki egyben a cseh Roma Polgári Kezdeményezés elnöke is - az ezzel kapcsolatos javaslatot washingtoni kormánytisztviselők elé terjesztette, amikor a közelmúltban látogatást tett az Egyesült Államokban.

Scuka szerint a cigányszövetség szorgalmazni fogja a különleges övezet létrehozását az Isztambulban rendezendő novemberi Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) csúcsértekezletén.

A koszovói romákat számos esetben érte támadás a helyi albán lakosság részéről. Az albánok azzal vádolják a romákat, hogy együttműködtek a szerb rezsimmel.

Scuka szerint a koszovói konfliktus után 30-50 ezer roma hagyta el a tartományt, ahol NATO-csapások előtt 120-150 ezer élt. A IRU-főtitkár hozzátette: a roma lakosságot kényszerítették arra, hogy együttműködjön a szerb rezsimmel.

(MTI)

Ajánló:

Linkgyűjtemény. (angolul)