A Világbank egyik oroszországi munkatársát korrupcióval vádolják

A Világbank vizsgálatot indított egyik volt oroszországi munkatársa tevékenységének tisztázására. Leonyid Grigorjevet azzal vádolják, hogy a nemzetközi pénzintézetben végzett munkájával párhuzamosan, információkkal és tanácsokkal látta el az egyik orosz kereskedelmi bankot, a moszkvai Inkombankot. A vizsgálatot támogatja az orosz kormány és a Világbank Oroszországi Irodája is.

A Világbank pénteken kiadott közleményében bejelentette, hogy a Venable, Baetjer, Howard andi Civilatti nevű ügyvédi irodát bízta meg a Leonyid Grigorjevet érintő vizsgálat lefolytatásával.

A botrányt a The Wall Street Journal robbantotta ki, amely a birtokába jutott faxüzenetek alapján, pénteken teregette ki az ügyet. Az újság azt állítja, hogy Grigorjev a Világbanknál és a Nemzetközi Valutaalapnál tudomására jutott információk alapján 1993 vége és 1994 eleje között tanácsokat adott az Inkombanknak hitelpiaci tevékenységéhez, jelentős előnyhöz juttatva ezáltal a pénzintézetet a többi orosz bankhoz képest.

Leonyid Grigorjev 1992 novembere és 1993 márciusa között a Világbank Oroszországi Irodájának a helyettes vezetője volt, majd 1993 márciusától 1997 novemberéig a Világbank oroszországi igazgatója tanácsadójaként dolgozott. Grigorjev elismerte, hogy tanácsokat adott az Inkombanknak, azonban tagadta, hogy bennfentes információkat juttatott volna el a moszkvai pénzintézetnek, illetve, hogy pénzbeli juttatást kapott volna szolgálataiért.

Az Inkombank Oroszország egyik legnagyobb pénzintézete volt, de a 1,5 milliárd dolláros veszteséget felhalmozó banktól tavaly megvonták a működés jogát. Az Egyesült Államokban most vizsgálják érintettségét a Bank of New York-nál feltárt, mintegy 10 milliárd dolláros orosz pénzmosási és korrupciós botrányban.

Grigorjev jelenleg a világbanki projekteken is dolgozó moszkvai Gazdaságelemző Intézet (BEK) vezetője. A vizsgálat időtartamára szabadságra ment, és elképzelhető, hogy szükség esetén ellenőrzik az intézet tranzakcióit és számláit is.

Viktor Hrisztyenko orosz miniszterelnök-helyettes az ügy kapcsán leszögezte, hogy a kormány nagyon komolyan vesz a Grigorjev elleni vádakat. Teljes mértékben együttműködik a vizsgálatban, és maga is ellenőrzi a The Wall Street Journalban megjelent információk helytállóságát.

Michael Carterrel, a Világbank moszkvai képviselőjével pénteken folytatott tárgyalása után kijelentette: Carter nem tett olyan utalást vagy kijelentést, amely azt jelezné, hogy ezek után a Világbank keményebb hozzáállást fog tanúsítani Oroszországgal szemben.

(MTI)

Ajánló:

Minden, amit a szervezetről tudni érdemes. (angolul)