Az afgán tálibok hajlandóak Oszama Bin Ladenről tárgyalni Amerikával

Az Afganisztán nagy részét uraló tálibok szombaton bejelentették, hajlandóak tárgyalni az Egyesült Államokkal, s a megbeszélések tárgyára vonatkozóan nincs kikötésük. Akár a terrorizmus támogatásával gyanúsított Oszama Bin Ladenről is hajlandóak értekezni.

"Készek vagyunk rendezni az Egyesült Államokkal minden kérdést, egyebek között az Oszama bin Ladennel ügyét is" - közölte Amir Hán Mutaki tálib tájékoztatási miniszter. Arról nem szólt, hogy Kabul - Washington követelésének eleget téve - kész-e kiadni Bin Ladent.

Az Egyesült Államok azzal gyanúsítja a szaúdi milliomost, hogy ő áll a két afrikai nagykövetsége ellen tavaly végrehajtott pokolgépes támadás mögött. Washington követeli Bin Laden kiadatását.

Az Egyesült Államok gazdasági korlátozásokat léptetett életbe Afganisztán ellen, s az ENSZ is megfenyegette őket, hogy korlátozott mértékű szankciókkal kell szembenézniük, ha november 14-ig nem adják ki Bin Ladent. A tálibok visszautasították a világszervezet által szabott határidőt.

Mutaki közölte: "Jó kapcsolatokat akarunk fenntartani a világ minden országával, kiváltképp az Egyesült Államokkal. Rendezni kívánjuk Bin Laden ügyét, de ennek összhangban kell lennie iszlám törvényeinkkel és az afgán kultúrával. Készek vagyunk tárgyalni, hogy megszűnjenek az Egyesült Államok aggályai".

A tálibok korábban közölték: már lefolytatták a bírósági eljárást Bin Laden ellen, és ártatlannak találták. Azt állították továbbá, hogy nem engedélyezik a szaúdi milliomosnak a politikai tevékenységet afgán földön.

(MTI)

Ajánló:

Az FBI körözés alatt álló milliárdos adatai. (angolul)

Korábban:

(1999.09.21.)