Megállapodásra jutottak az elnök személyéről Karacsáj- és Cserkeszföldön

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök befejezettnek nyilvánította a Karacsáj- és Cserkeszföldön öt hónapig tartó konfliktust. A nemzetiségi ellentétek kiéleződése május közepére nyúlik vissza, amikor az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságban elnökválasztást tartottak. A vitás kérdés rendezésében jelentős szerepet vállalt a Jelcin elnökhöz közel álló Borisz Berezovszkij üzletember is.

A karacsáj nemzetiségű Vlagyimir Szemjonov tábornok, az orosz szárazföldi erők volt parancsnoka az elnökválasztáson a szavazatok csaknem 80 százalékát szerezte meg. Ellenfele, a cserkesz Sztanyiszlav Gyerev, Cserkesszk polgármestere csalás címén bíróság előtt támadta meg az eredményt.

Ennek nyomán Borisz Jelcin orosz elnök ideiglenes különmegbízottat nevezett ki a köztársaság élére, a csecsenföldi fogságból egy éve szabadult Valentyin Vlaszov személyében. A köztársasági legfelsőbb bíróság augusztus közepén, majd az oroszországi Föderáció legfelsőbb bírósága a napokban megerősítette Szemjonov győzelmét.

Vlagyimir Putyin szombaton hosszas tárgyalást folytatott Szemjonovval és Gyerevvel, s kompromisszum született. Mint a kormányfő újságíróknak elmondta, Vlagyimir Szemjonov kormányt alakít, s egy évet kap a köztársaság helyzetének stabilizálására, a legsürgetőbb gazdasági gondok megoldására. Jövő év október 22-én népszavazás dönti el, hogy teljesítette-e feladatát és továbbra is posztján maradhat-e.

Sztanyiszlav Gyerev nem nyilatkozott a találkozó után. Szemjonov röviden annyit mondott, hogy a személyi és egyéb kérdésekben a nemzetiségi szempontok figyelembe vételével fognak dönteni.
(Karacsáj- és Cserkeszföld lakosságának egyharmada karacsáj, s mintegy tíz százaléka cserkesz.)

Vlagyimir Putyin elmondta, hogy a kompromisszum létrejöttében nagy szerepet játszott Borisz
Berezovszkij ipar- és sajtómágnás. A Jelcin családhoz igen közel állónak tartott üzletember a decemberi duma-választásokon Karacsáj- és Cserkeszföldön szándékozik indulni.

(MTI)

Korábban:

(1999.09.15.)