Csalással vádolja a grúziai választás győztesét a második helyezett párt vezetője

Eduard Sevardnadze grúz elnök saját pártját, a Grúziai Állampolgári Szövetséget nyilvánította a vasárnapi parlamenti választás győztesévé. A második helyen végzett Megújulás szövetség vezetője máris csalással vádolja a győztes pártot.

A szavazatok mintegy 70 százalékának összeszámlálása után 44,2 százalékon áll a volt szovjet külügyminiszter pártja. Fő riválisa, a Megújulás Össz-Grúziai Szövetsége 25,2 százalékot mondhat magáénak a pártlistákra leadott szavazatokból.

Sevardnadze pártja ugyanakkor a 85 egyéni választókerületből 30-at szerzett meg, ami a tíz tbiliszi helyből hetet jelent. A szavazásra jogosult 2,9 millió fő 67,7 százaléka járult az urnákhoz.

Az államfő "az egész nemzet egyetemes győzelmének" nevezte pártjának jó szereplését, amely szerinte Nyugat-barát, NATO-tagságra törekvő politikájának helyességét igazolta.

Aszlan Abasidze, az alulmaradt Megújulás vezetője máris választási csalással vádolja az elnököt. "A kormányzó párt megmutatta az egész világnak, hogy nincs demokrácia Grúziában" - mondta a Sevardnadze esküdt ellenségének számító politikus.
Abasidze azt állítja, hogy az ellenzéki pártok képviselőit kiebrudalták a szavazóhelyiségekből, jelöltjeit megfélemlítették, és más törvénysértések is történtek.

A külföldi megfigyelők is jelentést tettek bizonyos szabálytalanságokról, de egyelőre nem tudni, hogy azok befolyásolhatták-e a szavazás kimenetelét. A szavazást 150 megfigyelővel ellenőrző Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet később teszi közzé hivatalos jelentését a grúziai választásról.

Független elemzők ádáz versenyre számítottak Sevardnadze pártja és a Megújulás között. Az Abasidze vezette mozgalom a Sevardnadze elnöksége alatt elszegényedett rétegek körében próbált támogatókat gyűjteni, míg az államfő pártjáról úgy hitték, hogy főleg az értelmiség és a szűk középosztály támogatását élvezi.

A választási kampányt szavazatvásárlásra vonatkozó kölcsönös vádaskodás fémjelezte. Az állami tévé szerint a Megújulás ellen bűnvádi feljelentést tettek, mivel kalózai megpróbáltak behatolni a központi választási bizottság számítógépes rendszerébe az adatok meghamisítása céljából.

(MTI)

Korábban:

(1999.10.31.)