Átszervezik a Bosznia-Hercegovinába vezényelt nemzetközi katonai erőt

Ron Adams tábornok, az SFOR főparancsnoka bejelentette, hogy a jelenlegi 32 ezerről mintegy 20 ezerre csökkentik a Bosznia-Hercegovinában állomásozó külföldi katonák létszámát. Az SFOR feladatainak teljesítésében részt vállaló 40 ország külön döntésekkel fogja meghatározni, hogy hány katonát biztosít az SFOR-nak.

A tervek szerint az SFOR nem csökkenti helikoptereinek eddigi számát, hogy Bosznia-Hercegovina területén bárhol gyorsan be tudjon avatkozni, ha a helyzet azt megkövetelné.

Adams elmondta, hogy az SFOR - az eddigi brigádszervezés helyett - három hadosztállyal fogja ellenőrizni Bosznia-Hercegovinát, Banja Luka-i, tuzlai és mostari központtal. Mindegyik hadosztályhoz négy harcoló alakulat tartozik majd.
Növekszik ugyanakkor az SFOR parancsnokának parancsnoklási köre, mivel a jövőben bármilyen alakulatot átcsoportosíthat a köztársaság területén bárhová, függetlenül az adott egység hadosztályi besorolásától.

Az amerikai tábornok kiemelte: az SFOR adott esetben továbbra is számíthat azoknak az erőknek a gyors és tömeges jellegű támogatására, amelyek Bosznia-Hercegovinán kívüli NATO-támaszpontokon állomásoznak.

Korábban már napvilágot láttak olyan információk, hogy a NATO illetékesei közös parancsnokság alatt akarják egyesíteni a békefenntartó műveleteket Boszniában és Koszovóban a következő évtől. A cél a katonai erők jobb kihasználása.

(MTI)

Ajánló:

Információ a Boszniában tevékenykedő SFOR csapatokról. (angolul)

Korábban:

(1999.08.24.)