Börtönre ítéltek egy kenyai asszonyt, mert eladta férje marháját

Egy kenyai bíróság 7 év börtönre ítélt egy asszonyt, mert eladta férje marháját, hogy a pénzből kifizesse adósságait és élelmet vegyen gyermekeinek.

A 30 éves Elina Ndung'ut szeptember 29-én tartóztatták le. A kenyai Szövetség a Női Ügyvédekért (Fida) szerint az ítélet az ''igazságszolgáltatás kudarca''.

''Beszéltünk az asszonnyal, aki elmondta: adósságát kellett az állatért kapott összegből kifizetnie. A férjét bérelt autóval szállíttatta kórházba, 4 gyermekének élelmet kellett vennie és be kellett fizetnie iskolai tandíjukat is'' - közölte a szervezet egyik tagja, Judy Thongori.

Ndung'ut marhalopás vádjával állították bíróság elé, a bizonyítékokat pedig férje nyújtotta be ellene. Az asszony még csak ügyvédet sem fogadhatott.

''Ndung'u olyan tulajdont adott el, amit házassága révén szerzett, most mégis úgy kezelik, mint egy tolvajt'' - állítja Thongori. A szervezet nyomon követi az eseményeket, és védelmet kíván nyújtani a védtelen asszonynak.

Thongori szerint ez az eset csak egy azok közül, melyekkel naponta találkoznak a kenyai asszonyok. A kenyai nők gyakran szenvednek erőszaktól és diszkriminációtól a bíróságokon is.

Tavaly egy férj annyira összeverte feleségét, hogy az kómába esett. A bíróság ugyanakkor csak 130 dollár büntetést szabott ki rá.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Még nem hallott róluk? Talán önnek is segíthetnek.