Folyamatosan érkeznek Amerikába az EgyptAir tragédiájában életüket vesztett áldozatok hozzátartozói

Az egyiptomi nyomozók és az EgyptAir légitársaság elnöke is megérkezett az Egyesült Államokba, hogy kivizsgálják a Boeing 767-es szerencsétlenségének okait. Eközben egyre nagyobb számban érkeznek az áldozatok családtagjai és segélyszervezeti aktivisták Rhode Island-re. A Boeing repülőgépgyár ugyanakkor felfüggesztette négy modelljének szállítását. Kiderült ugyanis, hogy nem elég tűzálló a pilótafülkéik műszereit a kicsapódó nedvesség beszivárgásától védő burkolat.

Hivatalos jelentések szerint az áldozatok családtagjai folyamatosan érkeznek Amerikába, hogy azonosítsák és hazaszállítsák szeretteik földi maradványait. Velük együtt érkezett az országba az egyiptomi Polgári Légi Közlekedési Hivatal 39 munkatársa és a Nemzetközi Vöröskereszt aktivistái is, akik a szeretteiket elvesztett családtagok lelki támogatásában kívánnak segíteni. Rajtuk kívül számos iszlám szervezet is támogatja a tehetetlen hozzátartozókat.

A vasárnap az óceánba zuhant Kairóba tartó EgyptAir 990-es járatának roncsai és áldozatai után hang lokátoros berendezésekkel kutatnak. A roncsok ugyanis 80-90 méterrel a víz felszíne alatt nyugodhatnak.

A szakemberek még mindig nem tudják, hogy mi okozhatta a 217 áldozatot követelő tragédiát.

A megtalált áldozatokat átmenetileg a tengerészet egyik hangárába fogják szállítani.

***

Az amerikai óriáscég szóvivője hétfőn Seattle-ben közölte, hogy az elmúlt években 747-es, 757-es, 767-es és 777-es típusú gépek százait látták el olyan szigeteléssel, amely nem bizonyult szabványosnak. A repülőgép elejét a kondenzációs nedvességtől védő, három rétegű - üveggyapotból és műanyagból készült - burkolat ugyan megóvja a pilótafülkét a beszivárgástól, viszont a ragasztását nem megfelelőnek találták a tűzállóság szempontjából.

Jeff Hawk szerint a 34 gépet érintő felfüggesztés néhány napig tart, amíg a Boeing és az amerikai Szövetségi Repülésügyi Felügyelet eldönti, mi a teendő a szóban forgó alkatrészekkel.

Hawk szerint az EgyptAir szerencsétlenül járt Boeing 767-ese szabványos védőburkolattal rendelkezett.

(MTI)

Ajánló:

Adatok a szerencsétlenül járt gépről. (angolul)

Korábban:

(1999.11.02.)