Gibraltár el kíván szakadni Nagy-Britanniától

A Spanyolország délnyugati részén fekvő gibraltári brit enklávé miniszterelnöke, Peter Carvana kijelentette, hogy tárgyalásokat kíván kezdeni Nagy-Britanniával a terület közvetlen gyarmati állapotának megszüntetéséről. Carvana a La Manche-csatorna szigeteihez hasonló félfüggetlen státuszt akar, a spanyol kormány azonban visszautasítja ezt.

Ezzel a manőverrel Gibraltár megtartaná, sőt megerősítené és jogilag biztosítaná adóparadicsom jellegét, ami legfőbb bevételi forrása - állítja az El País című lap. Ha Gibraltár "hivatalosan" adóparadicsommá válna, az ellentmondana az EU törekvésének. A szervezet ezek megszüntetését tervezi Európában, erről a finnországi Tamperében tartott legutóbbi csúcstalálkozón döntöttek. Az El País arra is felhívta a figyelmet, hogy Carvana terve jelenlegi választási kampányának alapköve.

A spanyol diplomáciai tájékoztatási hivatal igazgatója, Joaquín Pérez Villanueva szerint Spanyolország számára mindegy, hogy a brit-gibraltári kapcsolatban milyen változtatások történnek, amíg meg nem sértik az 1713-as Utrechti Egyezményt, amely szerint, ha Nagy-Britannia lemond fennhatóságáról, akkor Spanyolország javára kell lemondania. Kiemelte, hogy ''ezzel szemben Gibraltár nem kívánhat harmadik féllé válni, sem Nagy-Britanniától függetlenedni".

(MTI)

Ajánló:

(angolul)