Jichák Rabinról emlékeztek meg a vezetők a közel-keleti csúcsértekezleten

A közel-keleti csúcsértekezlet keretében emlékeztek meg Jichák Rabin volt izraeli kormányfőről, aki négy évvel ezelőtt merénylet áldozata lett.

Az oslói városházán, a közel-keleti csúcsértekezlet keretében emlékeztek meg kedden Jichák Rabinról, az 1995. november 4-én meggyilkolt izraeli kormányfőről több száz magas rangú résztvevő jelenlétében.

"Arra tanított bennünket, hogy a megbékélés lehet az egyetlen válasz az erőszakra" - mondta Rabinról Bill Clinton amerikai elnök.
Clinton hozzátette: "befejezzük a közel-keleti békefolyamat művét, amely Jichák Rabin halála miatt félbemaradt".

Ehud Barak izraeli miniszterelnök, Rabin egykori pártfogoltja megfogadta, hogy a közel-keleti konfliktusok befejezésével fogja erősíteni Izraelt. Azt ígérte, hogy átveszi Rabin örökségét, és követi az általa kijelölt utat a béke eléréséig. Arra is erkölcsi kötelezettséget vállalt, hogy mindeközben egy percre sem feledkezik meg Izrael biztonsági és egyéb érdekeiről. Egyúttal igyekszik tekintettel lenni az arab szomszédok érdekeire és érzékenységére is.

Jasszer Arafat palesztin elnök meghajolt a városháza dísztermében kifüggesztett Rabin-kép előtt, és megemlékezett arról, hogy 1994. december 10-én - éppen azon a helyen - együtt vehette át Rabinnal a Nobel-békedíjat. "Rabin megmutatta, hogy a lehetetlennek tűnő dolgok is lehetségessé válnak, ha nagyon akarja az ember" - mondta a palesztin vezető. Felszólította Barak kormányfőt, hogy fejezzék be együtt a Rabin által megkezdett művet.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő arra használta fel az alkalmat, hogy nemzetközi egyezményt javasoljon a terrorizmus finanszírozásának megakadályozására. Rabin emlékére mondott beszédében azt mondta: "amint a Közel-Kelet példája is mutatja, a terrorizmus nemzetközi jelenség, tehát nemzetközileg kell fellépni ellene".
Az EFE hírügynökség megjegyezte, hogy Putyin minden bizonnyal a csecsenföldi helyzettel összefüggésben emlegette a nemzetközi terrorizmus veszélyét, habár nem említette meg név szerint Csecsenföldet.

Ott volt a megemlékezésen Rabin özvegye és Simon Peresz izraeli regionális fejlesztési miniszter is, aki Rabinnal és Arafattal közösen kapta meg 1994-ben a Nobel-békedíjat.

(MTI)