Oroszország rosszalja Orbán kijelentését

Oroszország rosszalja Orbán Viktor miniszterelnök kijelentését, miszerint Magyarországon esetleg amerikai atomfegyvereket helyezzenek el válsághelyzet esetén.

Oroszországban "értetlenséget és súlyos nyugtalanságot" keltett a moszkvai külügyi szóvivő szerint Orbán Viktornak az a kijelentése, amelyben a magyar kormányfő annak lehetőségéről tesz említést, hogy Magyarországon amerikai atomfegyvereket helyezzenek el "válsághelyzet esetén".

Vlagyimir Rahmanyin orosz külügyminisztériumi szóvivő úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány vezetőjének megnyilatkozása "közvetlenül sérti az orosz-NATO alapokmány betűjét és szellemét", továbbá "legalábbis megkérdőjelezik a hivatalos Budapestnek azt a többszöri állásfoglalását, hogy Magyarország NATO-tagságának nincs oroszellenes irányultsága, és nem jelent fenyegetést országunk biztonsági érdekeire nézve".

Az orosz külügyi szóvivő kitért arra, hogy Moszkva változatlanul alapvetően elhibázott lépésnek tartja a NATO-bővítést.
"Megengedhetetlennek tartjuk a hasonló kijelentéseket, és úgy véljük, hogy a NATO vezetésének megfelelő módon reagálnia kellene a magyar kormányfő adott megnyilatkozására" - mondta Rahmanyin.
"A magyar miniszterelnöknek az oroszországi belpolitikai helyzetre tett utalásai nem helyénvalóak és nem korrektek, a nukleáris fegyver telepítésével összekapcsolva pedig egyszerűen veszélyesnek tekinthetőek" - jelentette ki kedden az orosz külügyi szóvivő az ITAR-TASZSZ jelentése szerint.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(1999. október 30.)