Öt vádlottja van az örmény parlamentbeli támadásnak

Öt embert vádolnak azzal, hogy részt vett az örmény parlamentbeli terrorakcióban. A merényletben meghalt az örmény miniszterelnök, a parlamenti szóvivő és hat képviselő.

Az öt gyanúsítottat terrorizmussal és a jelenlegi hatalom megdöntésére tett kísérlettel vádolják. Ha bebizonyosodik, hogy valóban ők öten követték el a merényletet az örmény parlamentben, 15 év börtönbüntetés vagy akár halálos ítélet vár rájuk - írta a CNN. Örményországban azonban 1994 óta él az a moratórium, amely szerint jelenleg elhalasztják a kivégzéseket.

A nyomozás során kihallgatták a szemtanúkat. A vallomások alapján vádat tudtak emelni a merénylők ellen, egy nappal azután, hogy az áldozatul esett örmény miniszterelnököt, Vazgen Sarkisiant, a parlamenti szóvivőt, Karen Demirchiant és a másik hat képviselőt. A temetés jelentette a három napos országos gyásznap végét.

Robert Kocharian elnök azt mondta: kedd délután új szóvivőt választ a parlament. Azt egyelőre nem tudják, mikor választanak új miniszterelnököt.

A miniszterelnök temetésén mintegy 15 ezer gyászoló vett részt. Sarkisiant az állami operában ravatalozták fel.

A fegyveresek a múlt hét szerdán szállták meg a parlamentet. Másnap elengedték a 40 túszt, miután tisztességes eljárást ígértek nekik. Az egyik merénylő szerint a miniszterelnököt, és a korrupt képviselőket akarták megbüntetni.

Ajánló:

Korábban:

(1999. október 28.)