Pert nyert a Brooklyn Művészeti Múzeum New York főpolgármestere ellen

A New York-i polgármester nem folyósította a Brooklyn Művészeti Múzeumnak járó több millió dolláros támogatást, és bírósági úton ki akarta lakoltatni az épületből a múzeumot. Azért emelt a polgármester vádat, mert szerinte a múzeum sokkoló hatású kiállításával megcsúfolta a katolikus egyházat.

A szövetségi bíróság utasította Rudolph Giulianit, New York polgármesterét, hogy adja vissza azokat a dollármilliókat a Brooklyn Művészeti Múzeum alapítványának, amelyeket visszatartott egy ellentmondásos kiállítás feletti vita során - írta a BBC.
A bírónő az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítésére hivatkozott, amely szerint biztosítani kell a szólásszabadságot.

Szeptember 22-én nyílt a kiállítás, amelyet a polgármester "beteges dolognak" és "szentségtörésnek" nevezett. Szerinte például a Chris Ofili Szűz Mária portréja, amelyet elefánt-ganéj borít, a római katolikus egyház elleni merénylet.

Miután a múzeum megtagadta, hogy bezárja a kiállítást, a városvezetés visszatartotta az októberi támogatást, 497,554 dollárt. Ezután beperelte az állami bíróságon a múzeumot, és azt követelte, hogy lakoltassák ki a múzeumot az állam tulajdonában lévő épületből, amely már több mint 100 éve otthont ad a múzeumnak.

A bíróság azonban úgy ítélkezett: törvénytelen bármilyen megtorlást alkalmazni a múzeum ellen.

A múzeum legújabb kiállítása modern művészek alkotásaiból áll, akiknek a közönség sokkolása a céljuk. A kiállításon például meztelen manökenek is felléptek, akik az arcukat akarták íly módon kihangsúlyozni. Ezen kívül kiállítottak egy tehénfej alakú üveg tankot, amelyen 20 ezer kukacot és kettévágott, formaldehidbe tett háziállatokat helyeztek el.

A kiállítás nagyon népszerű volt.

Ajánló: