Számítógépes bűnözéssel vádolnak Izraelben három vak arab testvért

Izraelben azzal vádolnak három vak arab testvért, hogy a hadsereg telefonvonalain keresztül telefonáltak a tengerentúlra, és ugyanezt lehetővé tették a nyugati parti és a gázai övezeti palesztinoknak is.

A Braille-billentyűzetet használó három testvért - a 22 éves Munther Badirt, a 23 éves Muzhir Badirt és kisebb testvérüket - 42 rendbeli számítógépes csalással vádolják.

''Ez az első alkalom, hogy ilyen ügyben ítélkezik a bíróság Izraelben'' - közölte az ügyész Doron Porat. A fiatalok születésük óta vakok, és tagadják, hogy bármi törvénybe ütközőt tettek volna.

A vád szerint a három testvér feltörte a hadsereg telefonközpontjának kódját, pénzt kért a palesztinoktól a külföldre történő telefonálásért, és tönkretette egy bordélyház telefonvonalát.

A fiúk állítólag naponta 10 ezer dollárra tettek szert, és feltörték egy online bolt rendszerét is, ahonnan egy nagyképernyős televíziót rendeltek maguknak.

A házi őrizetben lévő testvérek közül Muzhir Badir nyilatkozott, aki kijelentette: tettükkel csak azt akarták bizonyítani, hogy a tehetséges vakok mire képesek.

Szerinte ugyanis az arab közösségek a vakokat nem fogadják el, és nem feltételezik róluk, hogy ők is tehetnek valamit a társadalomért.

''Mi csak azt akartuk bebizonyítani, hogy különlegesek vagyunk'' - közölte a 23 éves zseni.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

(angolul)