Ausztráliában az államszövetség jövőjéről tartott népszavazáson - a részleges szavazatösszesítés alapján - győzött az alkotmányos monarchia, így II. Erzsébet brit királynő marad az államfő. Kim Beazley, az ellenzék vezére máris elismerte a köztársaság ügyének vereségét.

A szavazatok 79 százalékának összeszámlálása után a köztársaságra leadott "nem" szavazatok aránya 55 százalékot ért el. A köztársaságpártiak egyetlen szövetségi államban, Victoriában szereznek többséget.
Ahhoz, hogy a monarchiát köztársaság váltsa fel, az összes voks több mint fele az utóbbit kellene, hogy támogassa, ráadásul a hat szövetségi államból négyben lenne szükség többségre.

II. Erzsébet brit királynő tiszteletben tartja és elfogadja a népszavazás eredményét, amely megerősítette őt Ausztrália államfőjének tisztében. A referendumon törvény kötelezte a lakosságot a részvételre.

A szavazók megoszlása szerint a változást, az alkotmánymódosítást ellenző szavazótábor gerincét a vidéki lakosság és a munkásosztály alkotja, míg a köztársaságra elsősorban a városlakók adták szavazatukat.

A szavazás eredményének némiképp ellentmondanak azok a friss közvélemény-kutatási adatok, melyek szerint csak az ausztrálok 9 százaléka áll ténylegesen a monarchikus államforma megtartása mellett.
A referendum ezzel ellentétesnek látszó kimenetelét az magyarázza, hogy a szavazók jelentős hányadában, még a királyságot elutasítók körében is erős az ellenszenv az ellen, hogy az ország elnökét a parlament, azaz a megtépázott bizalommal bíró politikusok válasszák meg a kulisszák mögött.
A monarchia megmaradásának a népszavazáson márpedig egy olyan köztársaság bevezetése volt az alternatívája, ahol az elnököt nem a nép, hanem a törvényhozási képviselőtestület választaná kétharmados többséggel.

Amíg Beazley már előre elkönyvelte a vereséget, addig a monarchia megmaradása melletti kampány főnöke, Kerry Jones az ABC televíziónak óvatosabban nyilatkozott: mint mondta, csak a végső eredmény ismeretében lesz biztos a győzelemben.

Beazley, az Ausztráliai Munkáspárt vezetője - aki támogatóival II. Erzsébet "leváltását" és egy ausztrál államfő megválasztását szorgalmazta - is azt mondta: a vereség oka a kérdésfeltevés módja volt. Meggyőződése, hogy két népszavazást kellett volna tartani. Az elsőn csak azt kellett volna megkérdezni a néptől: támogatják-e a köztársaságot a királysággal szemben, és csak az azt követő referendum döntött volna az elnökválasztás módjáról.
Beazley kijelentette: a köztársasági szavazás mostani eredménye - veresége – ellenére tovább harcol a majdani Ausztrál Köztársaság megteremtésért.

Felmérések szerint az ausztrálok többsége megszavazta volna egy olyan ausztrál elnöki intézmény létrehozását, amelynél az államfő személyéről népszavazás és nem a parlament dönt.

Az ausztrálok 60 százaléka elutasította azt - a monarchista John Howard miniszterelnök által kezdeményezett - kérdését is, hogy az alkotmány külön méltassa az őslakóknak az ország életét gazdagító hagyományait, kultúráját, és kötődésüket a földhöz.

(MTI)

Ajánló:

Az ausztrál miniszterelnök életrajza. (angolul)

Korábban:

(1999.11.05.)