Megsérült, de használható a lezuhant egyiptomi gép fekete doboza

A katasztrófa okait vizsgáló amerikai szakemberek szerint a sérülés ellenére tartalmaz adatokat az október 31-én szerencsétlenül járt egyiptomi repülőgép kedden hajnalban felszínre hozott fekete doboza. A műszer a gép 55 különböző műszaki rendszerének működési adatait rögzíti repülés közben.

Az amerikai haditengerészet markoló karral felszerelt, "tengerfenékjáró" robotberendezése az Atlanti-óceán fenekéről, 80-90 méteres mélységből hozta fel a gép repülési adatait tartalmazó berendezést, amit azonnal Washingtonba szállítottak.

A New Yorkból kairói útiránnyal felszállt Boeing 767-es fedélzetén 217-en tartózkodtak, és valamennyien szörnyethaltak. A lezuhanás oka egyelőre nem ismeretes - ezt remélik kideríteni az adatrögzítő berendezésben tárolt információk elemzése révén. A rendkívül erős behatásoknak is ellenálló tartály egyik oldala sérült meg. Azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy milyen minőségűek a nyerhető adatok - egyelőre csak a védőburkolatot távolították el, és a sérülés nyomán behatolt víztől mentesítették, majd kiszárították a belső teret.

Valójában minden gépen két adatrögzítő van: az egyik a műszaki adatokat, a másik a pilótafülkében elhangzott beszélgetések hangfelvételét tartalmazza. Ez utóbbit a robot még nem találta meg a tenger alatt.

(MTI)

Ajánló:

A Boeing oldalán a repülés biztonságosságáról olvashat. (angolul)

Korábban:

(1999.11.06.)