Egyre több magyar mentőcsoport utazik a törökországi földrengés helyszínére

Jelenleg húsz magyar önkéntes és négy különlegesen kiképzett kutya segíti a mentést a pénteki törökországi földrengés térségében, de már elindult a Központi Különleges Mentőszolgálat és a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság közös mentőcsoportja is.

Vasárnaptól már húsz magyar önkéntes és négy különlegesen kiképzett kutya segíti a mentést a pénteki törökországi földrengés térségében - monta Bartók László, a székesfehérvári Magyar Katasztrófakutyás Egyesület munkatársa a törökországi Düzce városban.

A székesfehérvári egyesület, illetve a Miskolci Speciális Mentőcsoport tagjai egy szakmai bemutatón és a török mentősök kiképzésében vettek részt kutyáikkal Törökországban pénteken, amikor az újabb földrengésről értesültek. Haladéktalanul a helyszínre utaztak, és bekapcsolódtak a mentésbe. Elegendő felszerelés híján munkájuk eleinte az életben maradottak hollétének felkutatására szorítkozott, akiket azután a török mentőosztagok emeltek ki. Azóta Magyarországról a polgári védelem mentőkutyás csoportja és a budapesti készenléti mentőegység is a helyszínre érkezett megfelelő felszereléssel.

A magyar mentősök kutyái vasárnap hajnalban újabb két életben maradt sérültet jeleztek a romok alatt; egyiküket - egy közepesen súlyos sérüléseket szenvedett asszonyt - már kiemelték és kórházba szállították, a másik sérült kiemelése a délelőtti órákban folyamatban volt. Életben maradt áldozatok megtalálására egyre kevesebb a remény, a kutyák szinte minden lépésnél halottakat jeleznek a romok alatt.

Vasárnapra virradóra újabb erős utórezgés rázta meg a térséget. Összeomlott sok, az előző rengésben már megroskadt épület. Bartók László elmondta, a keresés, illetve a mentés közben rendkívül elővigyázatosan kell eljárniuk, mert a sérült épületek között bármikor omlás kezdődhet.

Vasárnapi jelentések szerint Osman Durmus török egészségügyi miniszter azt közölte, hogy eddig 374 ember vesztette életét a földrengés következtében, de a felszínen látható károk alapján az áldozatok számának további növekedésére kell felkészülni.

A Központi Különleges Mentőszolgálat (KKM) és a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) közös műszaki mentőcsoportja vasárnap délben utazott Törökországba, a földrengés sújtotta térségbe - mondta Péterffy Gábor, az LRI szóvivője. A repülőtéri csoportnak ez az első ilyen jellegű küldetése.

A tizenkét tagú csapattal a ferihegyi műszaki mentők közül négyen utaznak.

A KKM és az LRI csapata előreláthatólag csütörtökig marad Törökországban.

Korábban:

(1999. november 13.)