2000-ben kevesebb bevándorlót fogad Ausztria

Jövőre 9 százalékkal kevesebb külföldi települhet le Ausztriában, mert a nacionalista osztrák Szabadságpárt vezetője, Jörg Haider Karintia tartományi elöljárójaként a tartománynak szánt 360 fő helyett csak 60 személyt hajlandó befogadni.

Karl Schlögl osztrák belügyminiszter nyilvánosságra hozta, hogy jövőre 770 fővel kevesebb külföldi telepedhet le Ausztriában. Az elfogadott 8000-es keretszám alacsonyabb az eredetileg tervezettnél, mert Jörg Haider Karintia tartományi elöljárójaként a tartománynak szánt 360 fő helyett csak 60 személyt hajlandó befogadni.

Jörg Haider, az osztrák Szabadságpárt elnöke kedden két újabb idegenellenes megnyilvánulást tett. Először egy tuberkulózisos agyhártyagyulladás-eset miatt kötelező szűrővizsgálatokat követelt azokban az iskolákban és óvodákban, ahol sok a bevándorló gyermek. A kómában lévő beteg kisfiú ugyanis bevándorlók gyereke.
Pártja frakciótanácskozásán pedig az a javaslat született, hogy az Ausztriában élő külföldieket lássák el úgynevezett A-kártyával, s azon szerepeljen az illető tartózkodási engedélyének lejárta és ujjlenyomata is.
A Der Standard című liberális lap ezzel kapcsolatban azt írta, hogy nem egyértelmű, kit tekint az Osztrák Szabadságpárt külföldinek. "A török vendégmunkást igen, és a japán vállalkozót nem?" A lap szerint a két javaslatra az egykori fajüldöző Dél-Afrika is büszke lehetne, különösen ha Haidernek azt az ötletét is felidézi valaki, hogy nemrég a bevándorló gyerekeket külön osztályokba akarta terelni.

A belügyminisztériumban Schlögl miniszter javaslatára a hét elején vitafórum kezdődött a külföldiek integrációjáról. Mintegy 30 szervezet részvételével egyebek között a menedékjogi törvényt vitatják meg. A kezdeményezés visszhangja kedvező volt, egyedül a Szabadságpárt szóvivője bírálta azzal, hogy külföldiek segélyszervezetei nem adhatnak recepteket a miniszternek a jövendő eljárásra vonatkozóan.

A közel nyolcmillió lakosú Ausztriában összesen 750 ezer bevándorló él, csaknem harmaduk Bécsben, ahol így a lakosság 17,6 százalékát teszik ki.

(MTI)

Ajánló:

(németül)

Korábban:

(1999. október 3.)