Albán fegyveresek szerb rendőrökre lőttek

Szakadár albán fegyveresek kedd este tüzet nyitottak egy négytagú szerb rendőrjárőrre. Az incidens Koszovó délkeleti határa mentén, a biztonsági övezet közelében történt. A merényletben két rendőr megsebesült.

Az RTS szerb állami tévé rendőrségi közleményre hivatkozó beszámolója szerint a támadás a kizárólag albánok lakta Lucane és Konculj között történt. A két falu azon öt kilométer széles biztonsági övezet közelében fekszik, amelyet az átmeneti nemzetközi igazgatás alá vont dél-szerbiai Koszovó tartomány és Közép-Szerbia közigazgatási határán hoztak létre.

A biztonsági övezetet a jugoszláv haderő koszovói kivonulásáról júniusban kötött egyezmény alapján hozták létre. A koszovói nemzetközi békefenntartó erő (KFOR), illetve a jugoszláv hadsereg és rendőrség 5 kilométernél jobban nem közelítheti meg egymást.

Az elmúlt egy hétben ez már a második incidens a biztonsági övezet közelében. Vasárnap két szerb rendőr halt meg és hat társuk megsebesült, miután Koszovó északkeleti határánál, Merdare
közelében gépkocsijuk aknára hajtott.

A szerb belügyminisztérium szerint a rendőrökre előzőleg a szeptemberben leszereltnek nyilvánított szakadár albán Koszovói Felszabadítási Hadsereg tagjai nyitottak tüzet.

(MTI)

Korábban:

(1999. november 23.)