Az orosz újfasiszták nem állíthatnak pártlistát a decemberi dumaválasztásokon

A "Szpasz" (Megváltó) nevet viselő szövetség nem állíthat pártlistát a decemberi dumaválasztáson. Az erről szóló döntést szerdán hozta meg a moszkvai városi fellebbviteli bíróság. A szövetség, melynek tagja a legnagyobb orosz újfasiszta szervezet, az Alekszandr Barkasov vezette Orosz Nemzeti Egység (RNE) csak egyéni jelölteket állíthat a választásokon, mivel az ország régióinak több mint a felében nincs helyi képviselete.

A szövetség korábban sikeresen bejegyeztette magát az országos választási bizottságnál, de a igazságügyi tárca megtámadta ezt a döntés. Nem a neonáci ideológia miatt - az orosz jogrend erre nem nagyon ad lehetőséget (mint ahogy például arra sem, hogy megtorolja Alekszandr Makasov tábornok, kommunista képviselő nyíltan antiszemita kirohanásait) -, hanem azzal a formai kifogással, hogy a "Szpasz" nem tekinthető országos szervezetnek, mivel a 89 régió legalább felében nem rendelkezik helyi képviseletekkel.

A bírói döntés csak pártlista állításától fosztja meg az újfasisztákat, akik egyéni jelölteket természetesen indíthatnak. A "Szpasz" nem is számított arra, hogy eléri a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt, sokkal inkább értékes volt számára az állami tv-csatornák ingyenes reklámideje.

Oroszországban egyébként naponta több "választási" perben döntenek a bíróságok, ugyanis az új választási törvény elég sok hézagot tartalmaz, és a választási bizottság is rosszul értelmezi annak passzusait.

28 párt (1995-ben 43) áll versenyben a 450 duma-mandátumért, s ezek felét a pártlistákra osztják el.

A bírósági döntések nyomán Vlagyimir Zsirinovszkij is panasszal élhet, s bejegyeztetheti Liberális Demokrata Pártját (LDP) választási tömörülésként. Zsirinovszkij most a saját nevével fémjelzett blokkal indul a választásokon, mert az LDP pártlistáját éppen a Magyarországon raboskodó Anatolij Bikov krasznojarszki alumíniumbáró vagyonnyilatkozata miatt utasították el.

Az orosz választási kampány néha visszataszítóan mocskos módon folyik, s ebben élen járnak a Kreml kezében lévő állami tv-csatornák, amelyek valósággal dézsával öntik a szennyet elsősorban Jurij Luzskov moszkvai polgármesterre, illetve a Jevgenyij Primakovval közös választási tömörülésre.

Ufában a helyi, baskir törvényhozás egyszerűen betiltotta az állami ORT és RTR csatornák politikai magazinjait, s kilátásba helyezte, hogy amennyiben a kampány továbbra is ilyen méltatlan szinten marad, akkor a köztársaságban nem lesz választás.

(MTI)