Irak folytatni szeretné az ''olajat élelemért'' programot

Irak kedden azt kérte az ENSZ-től, hogy kőolajexportjának felfüggesztése ellenére is folytassák az olajat élelmiszért program keretében megvalósuló humanitárius együttműködést. Mint ismeretes az ENSZ korábban hat hónap helyett mindössze 15 nappal, hosszabbította meg annak a programjának a hatályát, melynek eredményeként Irak, olajat exportálhatott amiért cserébe élemiszert kapott. Irak erre válaszolva elzárta olajcsapjait.

Az arab ország kérését Szaid Haszan iraki ENSZ-nagykövet kedd este tolmácsolta Benon Sevannak, az olajat élelmiszerért program vezetőjének. John Mills, a program szóvivője közölte, hogy a humanitárius célú szállítások folytatódnak, és kétmilliárd dollár értékű áru - élelmiszer, gyógyszer és más alapvető cikkek – még ezután érkezik meg Irakba. Emellett további kétmilliárd dollár fekszik egy elkülönített számlán, amelyből Irak a szankcióbizottság engedélyével további, a lakosság humanitárius igényeinek kielégítését szolgáló termékeket vásárolhat.

Irak szerda hajnalban Mina al-Bakr kikötőjében is elzárta az olajcsapatokat az utolsó tartályhajók feltöltésével. A bagdadi vezetés - gyakorlatilag más eszköze nem lévén - a kőolajexport leállításával tiltakozott a Biztonsági Tanács pénteken hozott határozata ellen, amely a szokásos hat hónap helyett csak 15 nappal hosszabbította meg az olajat élelmiszért program hatályát.

Nyugati ENSZ-diplomaták közlése szerint Irak hajlandó lenne elfogadni a program megújítását újabb hat hónapra az előzőekhez hasonló feltételek alapján. Egy, neve mellőzését kérő illetékes a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy pozitív információkkal rendelkezik az Irak ENSZ-nagykövete és a világszervezet illetékesei között tartott tárgyalásról. Szaid Haszan nagykövet azonban tagadta, hogy végleges választ adott volna valakinek is ebben a kérdésben.

Az ENSZ programja keretében, emberiességi megfontolásból megtörve az Irak körüli embargót, Irak eddig félévente 5,2 milliárd dollárért exportálhatott kőolajat. A bevétel az ENSZ számlájára érkezett, és az összegből - ugyancsak nemzetközi ellenőrzés mellett - Irak élelmiszert és gyógyszert vásárolhatott, illetve ebből a forrásból fedezték az ENSZ iraki tevékenységét és finanszírozták az Irak 1990-es kuvaiti inváziója okozta károk megtérítését.

(MTI)

Korábban:

(1999.11.23.)