Jasszer Arafat felesége ismét Izrael-ellenes kijelentést tett

A Palesztin Hatóság elhatárolta magát Szuha Arafatnak - Jasszer Arafat palesztin elnök feleségének - a közelmúltban tett azon kijelentésétől, hogy Izrael mérgező vegyi anyagokkal szennyezi a Gáza-övezetet. James Rubin amerikai külügyi szóvivő minden alapot nélkülöző, provokatív és felháborító vádaknak nevezte az állítást. Arafat felesége korábban már azt is állította, hogy Izrael mérgezi a palesztinok ivóvizét.

"A Palesztin Hatóság elhatárolja magát Szuha Arafat kijelentéseitől. Ezek az ő álláspontját tartalmazzák, és ő (Szuha Arafat) nem tagja a Palesztin Hatóságnak" - szögezte le a Jasszer
Arafat vezette testület közleményében. A Palesztin Hatóság egyben megerősítette, hogy egyetért Bill Clinton amerikai elnöknek azzal, a nemrégiben Oslóban tett kijelentésével, miszerint az izraeli és a palesztin fél közötti nézeteltéréseket a párbeszéd és a tárgyalások révén kell megoldani.

Jasszer Arafat palesztin vezető felesége szűk két héttel ezelőtt már elég nagy vihart kavart, amikor a Közel-Keletre látogató Hillary Clintonnak, az amerikai elnök feleségének a jelenlétében egy nagygyűlésen azt állította: az izraeliek tudatosan mérgezik a palesztin nőket és gyermekeket, egyebek közt a vízforrásokba kevert vegyszerekkel. Ez a kijelentés Hillary Clintonnak különösen kínos volt, annál is inkább, mivel Hillary nem azonnal, hanem csak megkésve tiltakozott, és az amerikai zsidó szervezetek körében ez a "hallgatólagos tudomásul vétel" igen rossz visszhangot váltott ki.

Szuha Arafat újabb nyilatkozattal váltott ki megütközést az amerikai közélet szereplői között. Egy arab műholdas tévécsatornának azt mondta, hogy a Gáza-övezetben levő zsidó települések rovarirtó-szereket előállító üzemei mérgező anyaggal szennyezik Gázát és a közeli tengerszakaszt.

Az amerikai külügyi szóvivő kedden alaptalannak minősítette a vádaskodást, és kijelentette, hogy az ilyen felháborító állítások csak a helyzet elmérgesítésének kiprovokálására alkalmasak. E vádaskodások ismételt előhozásának nincs helye az izraeli-palesztin párbeszéd folyamatában - szögezte le James Rubin.

***

Hillary Clinton pályázni kíván a jövő novemberi választáson New York állam megüresedő szenátori székére, a Demokrata Párt színeiben. A zsidó lakosság jelentős New York-i számaránya miatt azonban az említett botrány igen kellemetlen volt számára. Egyes politikai elemzők az utóbbi napokban arról kezdtek cikkezni - és véleményüket közvélemény-kutatási adatokkal is alá tudják támasztani -, hogy a demokraták esélyét csak növelné, ha Hillary asszony nem akarná ráerőltetni magát szenátorjelöltként pártjára.

(MTI)