Már a télen kiemelhetik a hídroncsokat

Elképzelhető, hogy még ezen a télen kiemelik a Dunából azokat az újvidéki hídroncsokat, amelyek miatt Magyarországot is árvíz fenyegetheti. Kedden a Duna Bizottság budapesti ülésén döntés született arról, hogy Magyarország és Ausztria karácsonyig közös finanszírozási tervet készít a meder megtisztítására. Addig a magyar-jugoszláv-horvát vízügyi szolgálatok összehangolják védekezésüket a jeges árvíz megakadályozására.

Tartós fagypont alatti hőmérséklet esetén a jugoszláviai hídroncsok miatt magyar területen is jeges ár keletkezhet - indokolta Magyarország részvételét a hídroncskiemelés pénzügyi tervének elkészítésében Forrai Kristóf, a Duna Bizottság magyar képviselője. Több hónapos egyeztetést követően született döntés a hídroncsok eltávolításának osztrák-magyar finanszírozásáról kedden, a Duna Bizottság ülésén.
A tervet magyar részről a Gazdasági Minisztérium több más tárca (vízügy, külügy) közreműködésével, jugoszláv szakemberek bevonásával készíti el. A Duna Bizottság képviseletében az osztrákokkal közösen összeállított anyagot még ebben az évben elküldik Brüsszelbe. A végső szót a finanszírozást vállaló Európai Uniónak kell kimondania.

Forrai Kristóf a Magyar Hírlap érdeklődésére elmondta: Magyarország részvétele a finanszírozási program tervezésében reményt adhat arra, hogy hazai cégek bekapcsolódjanak a munkálatokba, s elképzelhető, hogy még ezen a télen kiemelik a hídmaradványokat. Előzetes felmérések szerint alacsony vízállás idején megközelítőleg egy hónapot vesz igénybe a meder megtisztítása. Mivel 2000 februárig biztosan a folyóban maradnak a víz lefolyását akadályozó torlaszok, elkerülhetetlen, hogy Magyarország, Jugoszlávia és Horvátország összehangolja a jeges ár elleni védekezést.
A három ország vízügyi vezetői december 13-án Baján tanácskoznak erről kérdésről - tudtuk meg Halász Rudolftól, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől. Az egyeztetés azért is szükséges, mert az érvényben lévő egyezmények a magyar határtól egészen Vukovárig mintegy 100 kilométeres körzetben közös védekezést írnak elő.

Szilágyi A. János

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(1999.11.06.)