Megállapodtak a volt Csehszlovákia utódállamai a vagyonmegosztásról

A szlovák-cseh megállapodás szerint a cseh kormány jelképes összegért: 1 cseh koronáért megvásárolja a Cseh Nemzeti Banktól szlovákia 30 milliárd koronás adósságát. Prága eddig ugyanis a 30 milliárdos adósság miatt nem adta vissza Szlovákiának az egykor közös nemzeti bank prágai páncéltermeiben őrzött 4,2 tonna aranykincset.

Az aranyról és az adósságról Csehszlovákia 1992 végén történt kettéválása óta, hétéves huzavona után sikerült megállapodnia a feleknek.

Milos Zeman cseh és Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő szerdán Pozsonyban aláírta az egykori Csehszlovákia két utódállama: a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság közötti - eddig befejezetlen és évek óta sok vitát kiváltó - vagyonmegosztásról szóló szerződést.

Prága ugyanis csak akkor lett volna hajlandó visszaadni Szlovákiának az aranyat, ha Pozsony visszafizeti adósságát. Szlovákia viszont soha nem ismerte el a cseh követelés jogosultságát.

A cseh fél nem is olyan régen még határozottan ragaszkodott az álláspontjához. A követelés elengedése mögött nyilvánvalóan politikai egyezség áll, aminek oka feltehetőleg a tavaly ősszel bekövetkezett szlovákiai kormányváltás.

Václav Klaus és Vladimír Meciar (vagyis a volt cseh és a volt szlovák miniszterelnök) éveken át nem tudott megállapodni a vagyonrendezésről.

Milos Zeman és Mikulás Dzurinda azonban alig egy éve, közvetlenül a szlovákiai kormányváltás után egyezséget kötött, hogy egy éven belül pontot tesznek az ügy végére.

A szlovák aranykincs várhatóan a jövő év elején kerül Pozsonyba, miután az egyezményt a két parlament is ratifikálta.

Dzurinda szlovák miniszterelnök elmondta, hogy az önálló Csehország és Szlovákia között még nem volt soha olyan jó a kapcsolat, mint most. "A megállapodás sokkal többet ér annál, mint amennyit annak pénzben kifejezhető értéke képvisel" - mondta.

(MTI)