Putyin amnesztiát ígért a csecsen fegyvereseknek

Az orosz kormányfő büntetlenséget ígért azoknak a csecsen fegyvereseknek, akiknek "nem tapad vér a kezéhez", s leteszik a fegyvert a szövetségi erők előtt.

Vlagyimir Putyin szerdán este az NTV orosz tv-csatornának nyilatkozott így, hangsúlyozva, hogy az új amnesztiát - amely hasonló lenne az 1994-96-os orosz-csecsen háborút követő moszkvai bűnbocsánathoz - mindenképpen megszavazná az orosz alsóház.

Putyin ezúttal nem zárta ki teljesen Groznij ostromát, azt hangoztatva, hogy a bázisokat és a fegyverraktárokat meg fogják semmisíteni. Úgy vélekedett, hogy a banditák "élő pajzsként" használják fel polgári lakosokat, ezért a civileknek el kell hangyniuk a csecsen fővárost.
Az orosz kormányfő ismét megerősítette, hogy a csecsen hadjárat mindössze 3 milliárd rubelbe (115 millió dollárba) került eddig az orosz költségvetésnek.

Az orosz légierő szerdán a kedvezőtlen időjárás, az alacsony felhőzet ellenére csaknem száz bevetésben támadta a csecsen célpontokat Groznij, Urusz-Martan és Sali körzetében. A szövetségi csapatok nyugatról elérték Urusz-Martant (amely alig 20 kilométerre délre fekszik Groznijról), s egyes jelentések szerint szakadatlan tüzérségi csapásokkal igyekeznek majd távozásra bírni a várost védő csecsen erőket.

Mozdoki orosz katonai források szerint ezzel az akcióval délről is bekerítik a közeli napokban Groznijt: a csecsen fővárosból már csak déli irányban szabad az út, három oldalról teljes az orosz harapófogó. Moszkvában a csecsen probléma kapcsán újabb vádakat fogalmaztak meg Grúzia ellen, így azt állították, hogy a csecsen-grúz határ közelében, grúz területen műholdas hírközlési központot állítanak fel.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(1999. november 15.)