Ústi nad Labemben lebontották a romák kirekesztésére épült falat

A csehországi Ústi nad Labemben szerda hajnalban teljesen lebontották azt a falat, amelyet a város vezetése azért építtetett október elején, hogy elválassza a helyi romákat a szomszédos családi házak lakóitól. A fal építése ellen nemcsak emberi jogi szervezetek, de a kormány és az Európai Unió (EU) is tiltakozott. A fal a cseh politikusok szerint az ország EU-tagságának gátja lett volna.

A 65 méter hosszú, 1,8 méter magas építmény felhúzása ellen annak idején nemcsak a csehországi roma szervezetek tiltakoztak, hanem több vezető cseh politikus, többek között Václav Havel államfő is. A betonfal lebontása 56 ezer cseh koronába került.

Ünneplő romák Ústiban

Fotó: Petr Josek
A Maticni utcai "etnikai elválasztó fal" megszüntetéséről kedden hozott döntést Ústi nad Labem városi tanácsa. A testület arról is határozott, hogy 3,6 millió koronáért (mintegy 100 ezer dollárért) megvásárolja annak a három családnak a házát, amelyik a legtöbbet panaszkodott a cigány szomszédok túl zajos életmódjára.

Az építmény heves nemzetközi tiltakozást váltott ki az emberi jogvédő csoportok és az Európai Unió részéről is. Az EU éppen a fal lebontásának napján tette közzé nyilatkozatát, amely szerint a cseh EU-tagság egyik fő gondja a csehországi roma népességgel való nem megfelelő bánásmód.

A városi hatóságokra erős nyomást gyakorolt a prágai kormány is a fal lebontása érdekében. Jan Kavan külügyminiszter azt mondta, hogy ha nem történik gyors intézkedés az ügyben, akkor a fal a cseh EU-csatlakozás akadálya lehet.

(MTI)

Korábban:

(1999.11.23.)