A vezető belgrádi kormánypárti lap szerint a francia titkosszolgálat a jugoszláv-magyar határon keresztül juttatta el Jugoszláviába a "Balkan Ekspres" fedőnevű félkatonai alakulatnak szánt összeget. A pénz a Milosevics jugoszláv elnök elleni merényletre kellett - írja a Politika.

A Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök elleni állítólagos francia titkosszolgálati akcióról a Politika azt írta, hogy egy bizonyos Serge Lazarevic szállította a pénzt Párizsból a jugoszláv-magyar határra. A lap közelebbről meg nem jelölt, de "biztosnak" nevezett forrásra hivatkozott. Lazarevicről annyit jegyzett meg, hogy jugoszláviai származású, de már hosszú ideje nem járt az országban. A jugoszláv titkosszolgálat előtt mindenesetre ismert volt ellenséges tevékenysége - írja a Politika.

A jugoszláv kormány a múlt héten jelentette be az állítólagos merényletterv leleplezését. A merénylet végrehajtásával megbízott öt személyt letartóztatták. A Politika szerint a megbízók havi 1000 márkát ígértek a Balkan Ekspres tagjainak.

Az újság szerint a merényletre felbujtott emberek még a NATO-csapások idején szivárogtak be Koszovóba, jugoszláv önkénteseknek álcázva magukat. Ott-tartózkodásuk alatt állítólag köztörvényes bűncselekményt is elkövettek: embereket raboltak el váltságdíjért - írja a Politika.

(MTI)

Korábban:

(1999. november 27.)