Indira Gandhi az évezred legjelentősebb nője

A BBC Online novemberi "az évezred legjelentősebb nője" választásán nagy fölénnyel győzött Indira Gandhi, India első női miniszterelnöke.

Indira Gandhi
Indira Gandhit választották az évezred legnagyszerűbb nőjének a BBC Online által meghirdetett szavazáson.

India első női miniszterelnöke a szavazáson november közepéig ugyanannyi szavazatot kapott, mint Erzsébet királynő. Végül nagy fölénnyel győzött Indira Gandhi. A BBC Online olvasói a világ minden táján részt vettek a szavazáson. A szavazók Indira Gandhi vezetői képességeit emelték ki, és azt, hogy sokat köszönhet neki India. A második helyezett így I. Erzsébet, a harmadik pedig Teréz anya lett. A negyedik helyen Marie Curie, az ötödiken Margaret Thatcher végzett.
A BBC Online novemberi választása a Millenniumi szavazás-sorozat része. Decemberben az évezred férfijára lehet szavazi.

Erzsébet királynő
Indira Gandhi India első miniszterelnökének, Dzsavaharlal Nehrunak volt a lánya. Indirát 1966-ban választották miniszterelnökké. Négy ciklust "szolgált" végig, ebből három egymást követte. Miniszterelnökként 1971-ben Indiát háborúba vezette Pakisztán ellen. A háború a régebben Kelet- Pakisztánhoz tartozó Banglades függetlenedését eredményezte. A háborúban vállalt szerepe az egyetlen, ami még ma is vitatott része politikusi tevékenységének.

Indira Gandhi 1984-ben fegyveres támadást rendelt el, mikor szikh szélsőségesek erőszakkal akarták elfoglalni a független Pandzsábot. A fegyveres beavatkozás a szikhek szent oltára ellen történt. Az Arany Templomban hozzávetőleg 450-en haltak meg. Öt hónappal később a szikh testőre lőtte le Indira Gandhit.

(BBC)

Ajánló:

Angolul