Az USA ragaszkodik az új rakétavédelmi-rendszer tervéhez

Az Egyesült Államok azt szeretné, ha minél előbb kiépíthetné új rakétaelhárítási rendszerét, amit majd Alaszkába telepítenének. Az USA szerint így tudnák kivédeni az amerika-ellenes államok esetleges támadásait. Kína és Oroszország hevesen tiltakozik a terv ellen. Az amerikai védelmi miniszter, William S. Cohen Brüsszelben arról próbálta meggyőzni a NATO-tagállamokat, hogy az új rendszer az ő biztonságukat is növelné.

Cohen arról próbálta meggyőzni kétkedő európai szövetségeseit, hogy a megváltozott helyzethez alkalmazkodni kell. Ugyanis a régi rakétaelhárító rendszereket a volt Szovjetunió és Kína felől érkező támadásokra tervezték. Az Egyesült Államok szerint a közeljövőben fel kell készülni észak-koreai, iráni és iraki támadásokra is.

A védelmi miniszter szerint a veszély reális: Észak-Korea öt éven belül kifejlesztheti interkontinális nukleáris fegyverét, a Taepo Dong-2-őt. Az előrejelzések szerint Irán 10, Irak pedig 15 éven belül képes lesz előállítani nagy hatósugarú tömegpusztító fegyvereit.

Az új védelmi rendszer tervét mégis aggódva fogadták az európai NATO-tagok, mivel az az 1972-es fegyverkorlátozási szerződés (ABM) megszegését jelentené. A hidegháború évei alatt ugyanis a két nagyhatalom, a Szovjetunió és az USA megállapodott, hogy két-két rakétaelhárító rendszert építhet ki. Oroszország és Kína egyaránt hevesen ellenzi a harmadik rendszer kiépítését.

(The Washington Post)

Korábban:

(1999. november 17.)