Kilenc nap után visszaküldik Macedóniába az EU-segélynek szánt fűtőolajat

Az Európai Unió (EU) visszaküldi Macedóniába a két szerbiai ellenzéki városnak, Nisnek és Pirotnak szánt, ám a jugoszláv vámszervek halogató magatartása miatt kilenc napja a határon veszteglő olajszállítmányt.

Az EU a múlt héten küldött 350 tonna fűtőolajat a dél-szerbiai Nis és Pirot városának. Ez volt az első szállítmány, amelyet az EU az ellenzéki városok támogatására létrehozott Energiát Demokráciáért program keretében útnak indított.

Mint az [origo] beszámolt róla a szerb hatóságok különféle rendeletekre hivatkozva, mint például: a kamionok összsúlya átlépi a szerb törvényekben előírtakat, a múlt szerda óta nem engedik rendeltetésük helyére a jugoszláv-macedón határnál fekvő presevói átkelőn veszteglő 14 tartálykocsit.

Hana Mantivaara, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Finnország belgrádi nagykövete nem tudta megmondani sajtóértekezletén, mikor érhet vissza a szállítmány Macedóniába, mert a jugoszláv hatóságok ehhez is okmányokat kérnek. Egy szerb ellenzéki politikus pénteken kész tényként közölte a kamionok Szkopjéba érkezését, de későbbi jelentések ezt cáfolták.

Michael Graham, az EU belgrádi képviseletének vezetője olyan híresztelésekről számolt be, hogy a tartálykocsikat mégis beengedik majd, de csak egyenként. Mantivaara elmondta azt is, hogy a mostani nehézségek nem vonják maguk után az EU-program leállítását. Nem részletezte, hogy az unió miként kívánja eljuttatni Szerbiába a többi szállítmányt.

A Slobodan Milosevic jugoszláv elnök vezette szocialista párt nisi szervezete pénteken közölte, hogy a Jugopetrol állami olajcég a következő napokban olajat szállít a helyi távfűtőműnek, amit a pártszervezet saját érdemeként tüntetett fel. Zoran Zivkovic ellenzéki polgármester közölte: 50 tonna, két hónapja kifizetett mennyiségről van szó.

(MTI)