Kivették a halott gyerekek szerveit egy angliai kórházban

Több száz gyermek szerveit távolították el a szülők tudta nélkül a halottkém vizsgálata után az angliai Merseyside-ban található Alder Hey kórházban. A vizsgálatot indító ügyvédek szerint az ép szerveket kutatási célokra halmozták fel.

Az ügyet már korábban is vizsgálták, de nem jutottak eredményre. A liverpooli halottkém, Andre Rebello azután indította újra a vizsgálatot, hogy az egyik halott gyermek esetében újra felmerült a gyanú, hogy nem a törvényeknek megfelelő módon vették ki és tartották meg szerveit a halála után. Rebello szerint az érintett szülőket "eddig nem támogatták eléggé, így ezeket az elítélendő tetteket ki kell vizsgálni".
A gyerekek rokonai szintén a nyilvános vizsgálatot követelték.

A szülőket sokkolta a hír, amikor Alder Heyben és más környező városok kórházaiban beismerték, hogy évtizedeken keresztül eltávolították és elraktározták a halott gyermekek szívét.

Arra, hogy ez az eljárás tömeges volt, szeptemberben jöttek rá a bristoli Királyi Kórházban, amikor vizsgálat indult egy szívműtét közben meghalt csecsemő ügyében. Kiderült, hogy több mint 11 ezer, szívbetegségben elhunyt gyermek szívét tárolják Londonban, Bristolban, Liverpoolban, Manchesterben, Newcastle-ban, Leedsben, Southamptonban és máshol.

Az ügy kapcsán több száz szülő tiltakozott, amiért félrevezették őket a műtéthez való hozzájárulás előtt kitöltendő nyilatkozat aláírásakor, vagy egyáltalán semmilyen nyilatkozatot nem írattak velük alá.

Októberben az Alder Hey beismerte, hogy más szerveket is eltávolítottak, nem csak a szíveket. A szerveket a liverpooli egyetemen tárolta egy vezető patológus, akit Alder Heyben is alkalmaztak.
A kórház szóvivője ugyanakkor azt közölte: a szerveket kutatási célokra távolították el a szülők, orvosok és a kórház tudta nélkül.

Minden szervet eltávolítottak

Ian Cohen liverpooli ügyvéd, aki mintegy 70 olyan szülőt képvisel, aki elveszítette gyermekét, azt mondta: a vizsgálatok bebizonyították, hogy a legtöbb, 1988 és 1995 között elhunyt gyermek esetében a temetés előtt minden szervüket eltávolították. "A legtöbb szülő, akivel beszéltem, és akinek a gyermeke ebben az időszakban halt meg, azt közölte, hogy kiderült: a gyermek minden ép szervét kivették, beleértve az agyat, a tüdőt és a vesét is" - mondta Cohen. Hozzátette: "A szülőket megsemmisítette a hír."

Az Alder Hey külön vizsgálatot kezdeményezett. Megerősítették: 1988 és 1995 között az összes eltávolított, szám szerint 850 szervet a liverpooli egyetemen tárolta a patológia akkori vezetője, Dick van Velzen professzor.

Velzen 1995-ben hagyta el a kórházat, és amikor a hír nyilvánosságra került, eltűnt akkori munkahelyéről, Kanadából. Jelenleg Hollandiában tartózkodik, és a média mindenfajta érdeklődését elutasítja.

Próbaper

Sok orvos szakértő reméli, hogy próbapert tudnak indítani, hogy kiderüljön, lehet-e ilyen tevékenységet folytatni legálisan. Az Alder Hey saját vizsgálatáról készít egy belső jelentést, ami karácsony körül készül el.

Több száz szülő találkozik péntek este Liverpoolban, hogy csoportosan tiltakozzanak a szervkivételek ellen. Az érintett szülők ügyvédei szintén jelen lesznek. A szülők és az ügyvédek széles körű, nyilvános vizsgálatot követelnek.

(BBC)

Ajánló:

(angolul)