Visszafordították a két ellenzéki vezetésű jugoszláv városnak szánt EU-fűtőolajsegélyt

Az Európai Unió visszairányítja a macedón fővárosba, Szkopjéba a jugoszláv-macedón határnál több mint egy hete veszteglő fűtőolaj-szállítmányt. Az EU feladta a reményt, hogy a kamionok eljutnak az ellenzéki politikusok által vezetett két városba: Pirotba és Nisbe. Az Európai Bizottság brüsszeli közleménye a jugoszláv hatóságokat tette felelőssé a hosszas huzavona miatt.

A dél-szerbiai Nis és Pirot városoknak küldött 350 tonna olajat szállító 14 tartálykocsi múlt szerdán lépett be Jugoszláviába, ám a vámkezelésre várva azóta a jugoszláv-macedón határon fekvő presevói átkelőnél rostokoltak.

Zoran Zivkovic nisi polgármester szerint az olaj visszaszállítása nem jelenti az "Energiát Demokráciáért" program leállítását. Az EU e program keretében küldte a fűtőolajat a két városnak, hogy téli energiaellátásuk megkönnyítésével is támogassa a belgrádi vezetés ellenzékét. Zivkovic a határon várakozó teherautóvezetők nehéz helyzetével indokolta az EU döntését.

A Politika című vezető belgrádi kormánypárti napilap pénteki kommentárjában azzal vádolta Nis és Pirot vezetését, hogy az olajszállítmány feltartóztatását a belgrádi vezetés "sátáni színben" való feltüntetésére kívánják felhasználni.

(MTI)

Korábban:

(1999. december 2.)