Királyi esküvőt tartottak Belgiumban

A belga trónörökös, Fülöp herceg szombaton tartotta esküvőjét egy régi belga bárói család sarjával, Mathild d'Udekem d'Acozzal. A század utolsó fényes királyi menyegzőjén megjelent minden európai királyi és hercegi ház feje, vagy rangidős tagja. A hírességek mellett 45 ezer belga is együtt ünnepelt az ifjú párral.

Az ifjú párA polgári szertartás délelőtt tíz órakor volt. A városháza gótikus nagytermében 180 meghívott, kinn, Brüsszel gyönyörű főterén a fagypont körüli hőmérséklet ellenére jó kétezren szorongtak és hangos "Matild" kiáltásokkal fogadták az ifjú párt. A 39 éves Fülöp világoskék ezredesi díszegyenruhájában feszített, a 26 éves Matild hat méter hosszú uszályát nyolc kis apród vitte.

A szertartás után előbb Fülöp herceg szállt édesanyjával, Paola királynéval egy Mercedes limuzinba és hajtatott lovastestőrség kíséretében a székesegyházhoz, majd Matild szállt be édesapjával egy félig üvegezett tetejű másik Mercedes limuzinba, és mosolyogva integetett az egész úton ünneplő tömegnek.

A Szent Mihály és Gudula székesegyházban 1800 meghívott vendég foglalt helyet. A külföldi meghívottakon kívül a szövetségi, a flamand és a vallon kormány tagjai, a szakmai testületek vezetői, a katolikus püspöki kar. A nászmisét Godfried Danneels brüsszeli bíboros érsek celebrálta. Az evangélium Jézus első csodatételéről, a kánai menyegzőről szólt, a bíboros ezt követő szentbeszédében pedig a házasság mai megrendült helyzetében is éltető szentségi erejéről beszélt a trónörökös párnak.
A nászmise zenéje Bach Missa brevise volt, a sok egyéb szerző művei közül kiemelkedett César Franck Panis Angelicusa, amiben a szólót José Van Dam, a világhírű bariton énekelte. Az egyházi szertartás a belga himnusszal zárult, majd a belvárosi királyi palotában következett a fényes díszebéd, mintegy 1500 vendéggel.

A belga herceg mennyegzőjén többek között megjelent a japán trónörökös Naruhito, míg a köztársaságokból eljött a lengyel, a portugál, a német és az osztrák elnök. Angliát Károly herceg képviselte, a szomszédos Franciaországot, ahol szintén nagy az érdeklődés a királyi esküvő iránt, hivatalosan senki. Megjelent viszont Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke, Nicole Fontaine, az Európai Parlament elnöke.

A csípős hidegben a várakozásnál nem kevesebb, mint 45 ezer ember tolongott a brüsszeli belvárosban, hogy láthassa a trónörökös párt lakodalma napján. Az állami vasút ingyen szállította fel vidékről az érdeklődőket, de közülük sokan inkább a tengerpartot választották egy szombati kirándulásra.

(MTI)

Ajánló:

Adatok a királyról, feleségéről és gyermekeikről. (angolul)